IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданското и инженерно строителство оживи строителния сектор през октомври

Въпреки раздвижването, през октомври строителната продукция е с 40% под пиковите равнища, регистрирани през лятото на 2008 г.

11:33 | 07.12.12 г.
Гражданското и инженерно строителство оживи строителния сектор през октомври

Гражданското и инженерно строителство се оказа светлият лъч за целия строителен бранш през октомври, след като поне за месеца успя до повлияе положително върху целия сектор.

Предварителните оценки на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през октомври строителната продукция е отбелязала месечен ръст от 2,2% и годишен от 5,8%, подкрепена от отчетените повишения на продукцията при гражданското и инженерно строителство.

Въпреки оживлението обаче строителният сектор у нас все още е далеч от нивата, достигнати преди кризата. Изчисленията на базата на данните на националната статистика показват, че през октомври строителната продукция е с 40% под пиковите равнища, регистрирани през лятото на 2008 г.

НСИ отчита, че през октомври продукцията при сградното строителство е нараснала с 1% спрямо предходния месец, но е намаляла с 0,5% на годишна база. Темповете на понижение обаче значително са се забавили в сравнение с близо 8-процентния спад, който беше отчетен през септември.

При гражданското и инженерно строителство се наблюдава ускоряване на ръста на строителната продукция, като за месеца е регистрирано увеличение от 3,7% в сравнение с 0,2% през септември, а за годината – 14,1% в сравнение с 4,2% през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още