IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БенчМарк Асет Мениджмънт подготвя трети взаимен фонд

Портфейлът на фонда ще се състои предимно от акции на български АДСИЦ

09:16 | 23.03.06 г.
Илюстрация: Investor.bg
Илюстрация: Investor.bg
Управляващото дружество БенчМарк Асет Мениджмънт подготвя секторен взаимен фонд. Новият договорен фонд БенчМарк Фонд–3 ще инвестира в акции на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) за секюритизация на недвижими имоти, както и в акции на аналогичните международни акционерни дружества (Real Estate Investment Trusts – REITs), съобщиха от компанията за Investor.bg

Перспективите за развитието на БенчМарк Фонд–3 са изключително благоприятни, тъй като пазарът на недвижими имоти е стабилен, а акциите на АДСИЦ са едни от най-търсените и търгуваните на борсата. Набраният капитал на всички АДСИЦ в страната към март 2006 г. e над 135 млн. лева, като очакванията са до 2 години тази сума да е нараснала неколкократно. Този факт ще се отрази положително и на дейността на БенчМарк Фонд–3.

Предимство за фонда е, че е от отворен тип (докато всяко отделно АДСИЦ е от затворен тип), т.е. ликвидността на акциите му е по-висока, тъй като те ще могат да се изкупуват обратно във всеки един момент (след като бъде набран изискуемия капитал от 500 000 лева).

Портфейлът на фонда ще се състои предимно от акции на български АДСИЦ (до 90%). Акциите на чуждестранни емитенти с инвестиционна цел недвижими имоти ще са до 50% от портейла, а паричните средства ще са не по-малко от 10%.

Проспектът на БенчМарк Фонд–3 бе внесен в Комисията за финансов надзор за първично публично предлагане на дялове на 15 март 2006 г. Очакванията са фондът да започне дейността си след около два месеца.

Договорният фонд БенчМарк Фонд–3 ще бъде организиран и управляван от управляващо дружество БенчМарк Асет Мениджмънт. Дружеството управлява и БенчМарк Фонд – 1 и БенчМарк Фонд – 2. Вчера Комисията за финансов надзор в публичния регистър и емисията от увеличението на капитала на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ от 7,8 млн. лв. до 23,39 млн. лв., което приключи в края на февруари.

Свързани компании:

ИД БенчМарк фонд - 2 АД(5BH1)

ДФ БенчМарк Фонд-1 Акции и облигации(5BH2)

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още