IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригответе се за ерата на шоковите цени на петрола

Докато доставките остават ограничени, търсенето високо, а евентуален военен конфликт вероятен, глобалната икономика ще е уязвима от високите цени на петрола

15:46 | 29.03.12 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пригответе се за ерата на шоковите цени на петрола

Неотдавна Goldman Sachs прогнозира, че повишаване на цената на петрола с 10% би понижило брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ с 0,2 процентни пункта за година и с 0,4 процентни пункта за 2 години. Европейският съюз (ЕС) ще бъде засегнат по-слабо – поскъпването ще му коства 0,2 процентни пункта от БВП през първата година, но без допълнителен негативен ефект през следващите години.

След като реалната цена на петрола се повиши с 15% негативният ефект върху БВП на САЩ и ЕС през първата година се очаква да достигне 0,3 процентни пункта – спад, който се определя, като чувствителен, но не и катастрофален.

Подобно повишение на цените би понижило доходите на американските домакинства с около 0,5%. Прекрачването на прага от 4 долара за галон е от значение, особено в момент, когато доверието в щатската икономика е толкова слабо, като сега.

Goldman Sachs идентифицира факторите определящи мащабите на негативния ефект върху икономиката.

На първо място е добре да обърнем внимание на въпроса дали нарастването на цените е причинено от повишено търсене или е следствие от проблеми с предлагането. Вторият сценарий означава повече неприятности.

Отговорът според анализаторите на банката е, че за момента именно повишеното търсене е причина за по-високите цени, въпреки че затягането на санкциите срещу Иран в крайна сметка ще се окаже от по-съществено значение.

В последния си доклад базираната в Париж Международната агенция по енергетика (МАЕ) изтъква, че „за момента вероятно не се наблюдават реални, физически проблеми с доставките, причинени от ситуацията около Иран“.

Излишъкът, който Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК осигурява, възлиза на 750 хил. барела на ден.

Вторият въпрос е за резервния капацитет на страните износителки на петрол. Той не е голям. Петролните запаси на страните с високи доходи са ниски. Добивът в Саудитска арабия достигна 30-годишен пик и това означава, че резервният капацитет на страната също не е особено голям.

При това нарастването на световните петролни доставки е устойчиво анемично - малко под 1% на година за последното десетилетие, въпреки като цяло високите цени на петрола. Ето защо може да заключим, че капацитетът за добив е структурно ограничен.

Това обяснява нивата и волатилността на цените през последното десетилетие. При очакван растеж на глобалната икономика от 4% за 2012 г., нарастване на предлагането на петрол от 1% и липса на достъпни алтернативи за гориво за транспорт, доставките вероятно ще се окажат още по-оскъдни.

Трети фактор е какво се случва с другите суровини на пазара. Тук новините са добри: цените на природния газ падат, докато цените на храните не са толкова голям проблем, като миналата година. Това би трябвало да понижи инфлационния натиск.

Централните банки вероятно ще игнорират движението на цените на суровините, особено ако то не доведе до ръст на заплатите. Това също е добра новина.

Главният икономист на MAE Фатих Бирол отбелязва, че при сегашните цени нетният внос на петрол в ЕС ще струва 2,8% от БВП на общността, спрямо средно 1,7% за периода 2000 г. - 2010 г. Като се вземе под внимание колко крехка е европейската икономика, опасностите са очевидни.

Нещо повече, при толкова нестабилен пазар на петрола по нататъшни скокове на цените са напълно реални. Война с Иран може да се окаже най-плашещият сценарий. Опасността при всички случаи е налице, като се има предвид политическата нестабилност на регионите, където се добива петрол.

Като се има предвид нарастващото потребление на петрол в развиващите се икономики, светът едва ли ще успее да се измъкне от този опасен капан. MAE посочва, че до 2035 г. годишните продажби на леки автомобили в Китай ще достигнат 50 млн. Последствията от подобен ръст са очевидни.

Докато доставките остават ограничени, търсенето високо, а евентуален военен конфликт вероятен, глобалната икономика ще е уязвима от високите цени на петрола и съпътстващите ги сътресения.

За САЩ най-доброто решение е да понижат петролната зависимост на икономиката си и така да намалят риска от вероятни ценови шокове. По-високите цени на вътрешния пазар ще помогнат за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
forexar
преди 12 години
"Пригответе се за ерата на шоковите цени на петрола"? ... Няма как цените да нарастнат твърде "шоково" ... Вече има електромобили, слънчеви панели, ветрогенератори, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ние в БГ вече отдавна сме готови за такива шокове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още