IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Германия и Франция се свива през ноември, но услугите растат

Съвкупният индекс за бизнес активността в еврозоната регистрира повишение

13:30 | 23.11.11 г.
Производството в Германия и Франция се свива през ноември, но услугите растат

Индексът на бизнес активността в германското производство се е свил за втори пореден месец през ноември, при това с по-бързо темпо, след като търсенето на германски стоки от чужбина намаля, отнемайки от блясъка на резултатите на бизнес активността в сектора на услугите, надхвърлила предварителните очаквания, сочи проучване на института Markit, цитирано от Ройтерс.

Индексът на съвкупната бизнес активност на института за Германия, който отразява състоянието на икономиката общо за секторите на производството и услугите, остава непроменен на ниво от 50,3 пункта през ноември, показват данните от изследването. Това е малко над границата от 50 пункта, отделяща ръста от спада.

Производството се е свило заради спад в производителността, новите и неизпълнените поръчки до 47,9 пункта, оставайки под средната прогноза на анализатори, анкетирани от Ройтерс, от 48,5 пункта.

Най-тежко е положението при новите поръчки, а в промишленото производство индексът се е понижил с най-бързо темпо от юни 2009 г., заяви икономистът в института Крис Уилямсън.

„Германските производители наистина отчитат сериозен спад в търсенето на техните стоки в световен мащаб. Запасът от поръчки се понижава за шести пореден месец ... Ако това продължи, данните за производството ще се влошават през следващите месеци“, добави той.

Изследването на Markit показва, че подиндексът за новите поръчки в производството през ноември е спаднал до 42,6 пункта от 45,1 пункта през октомври, докато през септември регистрира най-дълбокия си спад от началото на 2009 г. заради рязко отслабеното търсене в еврозоната.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите неочаквано нарасна до 51,4 пункта през ноември, макар че данните за октомври бяха коригирани до 50,6 пункта от предварително обявените 52,1 пункта. Анализаторите очакваха спад до 50 пункта.

„Секторът на услугите е много по-силно ориентиран към вътрешната икономика, отколкото производството. Това е знак, че германският потребителски сектор и местният бизнес в Германия все още се справят доста добре“, смята Уилямсън.

Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още