IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще отпусне над 110 млрд. долара за съживяване на икономиката

20% от средствата ще бъдат насочени към инфраструктурни проекти, а с 5 млрд. долара ще бъде стимулиран японският бизнес

19:17 | 07.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Япония ще отпусне над 110 млрд. долара за съживяване на икономиката

Абе съчетава агресивно монетарно разхлабване с бюджетни разходи, за да окуражи инвестициите и да стимулира ръста. Обещанията му за разходи породиха опасения, че японският публичен дълг, който е най-високият сред големите световни икономики, може да нарасне още.

Той вече нареди на министъра на финансите да пренебрегне ограничението от 44 трлн. йени, поставено от предходното правителство върху емитирането на нов дълг, което увеличи опасенията относно финансовата дисциплина.

Правителството ще емитира нови облигации на стойност над 5 трлн. йени заради новите стимули, са заявили източници на Ройтерс, пожелали да останат анонимни, като по този начин таванът от 44 трлн. йени ще бъде надхвърлен. Останалите средства ще дойдат от икономии в бюджета за миналата финансова година и от средства, разпределени за обслужването на настоящия дълг, твърдят източниците.

По думите им в близките няколко дни правителството ще гласува и извънреден бюджет от 12 трлн. йени.

Според информация на местни издания, цитирани от ИТАР-ТАСС правителството е решило също да увеличи бюджета на министерството на отбраната през финансовата 2013 г., започваща на 1 април. Това е първа подобна стъпка от 11 години и тя е свързана с изострянето на отношенията с Китай заради спорните острови Сенкаку.

Бюджетът на министерството на отбраната ще бъде увеличен с около 6 млрд. йени (над 680 млн. долара) до 4,77 трлн. йени (54,2 млрд. долара). За отбелязване е, че точно такъв бюджет за отбрана бе предложен от настоящата управляваща партия през 2009 г., която тогава не успя да го приеме заради загубата на изборите от Демократическата партия.

Конфликтът с Китай се изостри рязко след 11 септември 2012 г., когато японското правителство изкупи голяма част от островите Сенкаку от частните им притежатели-японци.

Абе се обявява в подкрепа на патриотичното възпитание на японските младежи и за преразглеждане на пацифистките постановки в японската конституция, като иска да създаде пълноценна армия без ограниченията, наложени на страната след Втората Световна война.

Напоследък облаче той понижи тона в тази риторика и възнамерява да се заеме на първо място с извеждането на японската икономика от рецесията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още