IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поевтиня след изказване на Берлускони, че валутата е слаба

ЕЦБ не подкрепя еврото, като отказва гаранции за държавните облигации и не печата пари, твърди бившият италиански премиер

17:31 | 19.02.13 г.
Еврото поевтиня след изказване на Берлускони, че валутата е слаба

Обменният курс на еврото днес се понижи след неочаквано изявление на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, че някои страни може да напуснат еврозоната, ако Европейската централна банка не поеме ролята на кредитор от последна инстанция, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на интервю на Берлускони пред италианския вестник Corriere della Sera.

В резултат на изказването на Берлускони европейската валута поевтиня до 1,3332 долара за евро от 1,3369 долара за евро.

„Еврото е слаба валута, тъй като ЕЦБ не го подкрепя”, посочва бившият премиер.

„Някои страни от еврозоната ще бъдат принудени да я напуснат и да се върнат към националните си валути, ако ЕЦБ продължи да отказва гаранции за държавните облигации и да не показва готовност да печата пари“, добавя той.

76-годишният Берлускони активно участва в провеждащата се в Италия избирателна кампания, проявявайки готовност в случай на нужда за пети път да оглави правителството на страната. Гласуването е насрочено за неделя и понеделник, 24-ти и 25-ти февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още