IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външнотърговският дефицит на САЩ се разшири през януари

Първоначалните молби за помощи за безработни неочаквано продължиха да намаляват, а производителността се понижи с най-бавното си темпо от 4 години

17:55 | 07.03.13 г.
Външнотърговският дефицит на САЩ се разшири през януари

Молбите са намалели със 7 хил. до сезонно изгладените 340 хил., като това е понижение за втора поредна седмица. Данните за предходната обаче бяха коригирани в посока на повишение до 347 хил. при първоначално обявени 344 хил. молби.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на първоначалните молби за помощи за безработни до 355 хил.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от мнозина експерти за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, също се понижава със 7 хил. до средните 348 750 молби, достигайки най-ниското си ниво от март 2008 г. и насочвайки съм известна стабилност на обстановката на пазара на труда.

Анализатор от министерството на труда посочи, че не са се наложили експертни оценки за молбите в нито един от щатите и че никакви специфични фактори не са повлияли върху данните в доклада.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработни по редовните държавни програми след първоначалната седмица, е нараснал с 3 хил. до 3,1 млн. души през седмицата, приключила на 24 февруари. Средният показател за 4-те седмици до 24 февруари обаче е достигнал най-ниското си ниво от юли 2008 г.

Високото ниво на безработицата накара през миналата година американския Федерален резерв да предприеме неограничена програма за изкупуване на облигации. От централната банка на САЩ обявиха, че ще продължават изпълнението на програмата, докато не бъде отчетено съществено подобрение в перспективите пред пазара на труда.

В изявление пред Конгреса на САЩ през миналия месец председателят на Фед Бен Бернанке даде да се разбере, че финансовата институция ще продължи да прилага плановете си за изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара месечно.

В отделно съобщение на министерството на труда на САЩ се посочва, че производителността без земеделския сектор в страната се е понижила с най-бавното си темпо от 4 години през четвъртото тримесечие на 2012 г. От Ройтерс обаче смятат, че спадът по-скоро е временен и се очаква икономическият растеж да се ускори, след като почти застина в края на миналата година.

Производителността се е понижила с 1,9% на годишна основа, което е най-бавното темпо на спад от четвъртото тримесечие на 2008 г. При първоначалната оценка на производителността за четвъртото тримесечие бе отчетен спад от 2,0%. През предходните 3 месеца обаче тя се повиши с 3,1% на годишна основа.

Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха спадът на продуктивността да бъде коригиран до 1,6%. До голяма степен той отразява ръста в наемането на служители, докато производството продължава да се разширява с по-бавно темпо. Американската икономика добави 600 000 работни места през четвъртото тримесечие на 2012 г., но брутният вътрешен продукт се разшири с едва 0,1%.

Разходите на единица продукция през периода са нараснали по-скоро с 4,6%, отколкото с предварително обявените 4,5%, сочат данни от доклада.

Разходите за труд са се увеличили със само 2,1% на годишна база, подчертавайки липсата на инфлационен натиск в икономиката, свързан със заплащането, и оставяйки отворена вратата за допълнително монетарно разхлабване от страна на Фед за стимулиране на икономиката.

Работното време е нараснало с 2,5% през четвъртото тримесечие, а производството е нараснало с темпо от 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още