IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика е нараснала с 0,7% през второто тримесечие

Ревизираните данни на британската статистическа служба останаха без изменение спрямо първоначалната оценка

12:52 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската икономика е нараснала с 0,7% през второто тримесечие

Икономиката на Великобритания е нараснала с 0,7% в периода април-юни 2013 г. на тримесечна база, сочат ревизираните данни на Службата за национална статистика (ONS). Резултатът за второто тримесечие остана без изменение спрямо първоначалната оценка на британската статистика.

ONS все пак коригира растежа за периода на годишна база от 1,5% до 1,3 на сто. Ревизирани бяха и данните за промишленото производство, което е нараснало до 0,8 на сто спрямо първоначалната прогноза от 0,6%.

Приятна изненада предложи строителният сектор, растежът при който бе коригиран от 1,4% до 1,9 на сто на тримесечна база. Същевременно ръстът в сектора на услугите – най-силният компонент на британската икономика, остана без измение на ниво от 0,6%.

По отношение на разходите най-голям положителен принос е имал износът, който се е покачил с 3% между двете тримесечия, допринасяйки за цялостния растеж с 0,9 процентни пункта. Домакинските разходи пък са нараснали с 0,3%, отбелязвайки седмото си поредно тримесечие на тримесечен растеж. Въпреки това оценката бе ревизирана в посока надолу спрямо предварителните данни на ONS за ръст от 0,4 на сто.

Бизнес инвестициите във Великобритания са намалели със 786 млн. паунда в сравнение с предходното тримесечие, отчитайки спад с 2,7% до 28,7 млрд. паунда. Тримесечният спад при инвестициите в машини и оборудване е 11,2%, докато отстъплението при нематериалните дълготрайни активи е с 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още