IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктурирането на португалския дълг понижи доходността по държавните бонове

Лисабон ще издаде нови дългосрочни облигации в началото на 2014 г.

16:46 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Преструктурирането на португалския дълг понижи доходността по държавните бонове

Доходността по португалските държавни облигации се понижи рязко във вторник, след като преструктурирането на държавния дълг доведе до по-високо от очакваното търсене.

Португалското правителство размени облигации с падеж през 2014 г. в размер на 6,6 млрд. евро за такива, изтичащи година по-късно, съобщава Ройтерс. Ходът повиши пазарното доверие, което смъкна разходите на Лисабон за обслужване на дълга.

"Постигнатите тази сутрин резултати са доста положителни", заяви пазарният стратег в UniCredit Лука Кацулани.

Доходността по 5-годишните правителствени бонове отстъпи с 22 базисни пункта до 4,89%, постигайки най-значителното си пропадане в последния месец. Доходността по 10-годишните облигации пък се смъкна с 11 базисни пункта до 5,89%.

Доходността по равносилните по риск испански облигации от своя страна се понижи с 4,2 базисни пункта до 4,12 на сто. Движението бе в съответствие с цялостното развитие на дълговия пазар в еврозоната.

Финансовият министър на Португалия заяви пред Ройтерс в понеделник, че Лисабон ще издаде нови дългосрочни облигации в началото на 2014 г. По думите на Антонио Пиреш де Лима инвеститорите са все по-заинтересовани от португалския дълг.

Лисабон се надява да сложи край на своя 78-милиарден спасителен план в средата на 2014 г. Средствата бяха осигурени от международните кредитори в лицето на МВФ и ЕК.

Анализатори смятат, че преструктурирането на дълга ще спомогне за по-бързото възстановяване на иверийската страна.

"Като се има предвид текущото ниво на доходността, подкрепата за Португалия има доста по-голям смисъл, отколкото тази за Ирландия, например", заяви Джанлука Зилио, икономист от Sunrise Brokers.

В средата на ноември Дъблин обяви, че ще излезе от програмата за спасяване без повече заеми.

Министър-председателят на страната Енда Кени посочи, че това е правилното решение в точния момент за родината му. „Това е последната от редица стъпки, които ще върнат на Ирландия нормалния икономически, бюджетен и капиталов облик. Все още имаме много работа, но се движим в правилната посока“, посочи премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още