IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк може да изкупува ДЦК за 10 млрд. евро на месец по програмата на ЕЦБ

Покупките на активи на всяка цена биха могли да доведат до масово напускане на пазара, посочи представител на Германската централна банка

21:17 | 12.02.15 г.
Бундесбанк може да изкупува ДЦК за 10 млрд. евро на месец по програмата на ЕЦБ

Германската централна банка (Бундесбанк) може да изкупува държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 10 млрд. евро на месец като част от програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще през март, заяви високопоставен представител на институцията през The Wall Street Journal.

"Има много детайли, които да се изяснят по отношение на изкупуването на облигации с отрицателна доходност", заяви представителят на Бундесбанк Aндре Бартоломае, който отговаря за оперативната част на сделките.

Той изтъкна факта, че по-краткосрочният дълг на страната – с падеж до пет години, няма негативна доходност. По думите му това поставя банката в "неспокойна ситуация".

Друг открит въпрос пред ЕЦБ, и в частност Бундесбанк, е дали покупките на активи може да се осъществят в случай, че има подадена само една оферта. "Покупките на всяка цена биха могли да доведат до масово напускане на пазара", предупреди Aндре Бартоломае.

Коментарите му дойдоха, след като множество икономисти предупредиха, че Германската централна банка няма да успее да закупи голям брой облигации, като по този начин в крайна сметка програмата на ЕЦБ ще се окаже изгодна за най-голямата икономика в еврозоната.

През януари в очакван от мнозина ход ЕЦБ обяви, че започва широкомащабна програма по количествени облекчения в отчаян опит да стимулира икономиката на еврозоната. От началото на март институцията ще изкупува облигации от частния и публичния сектор на стойност до 60 млрд. евро на месец до края на септември 2016 г.

Стъпката по практическо създаване на пари от нищото цели основно да се намалят лихвите по кредитирането на Стария континент. Очаква се това да стимулира банките да отпускат повече и по-големи заеми, което пък от своя страна в крайна сметка да раздвижи икономиката на еврозоната. Подобна стратегия преди години предприе Федералният резерв на САЩ, който реализира три последователни кръга на количествено облекчаване в периода 2008-2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още