IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са "апетитните хапки" на валутния пазар

Валутите на много развиващи се страни продължават да са привлекателни въпреки опасенията за изтичане на капитали, смятат експерти

11:20 | 18.06.15 г.
Кои са "апетитните хапки" на валутния пазар

Инвеститорите могат да се подготвят за ново "гневно избухване" на развиващите се пазари, след като Федералният резерв на САЩ се приближава до първото покачване на ставките си от девет години насам. Въпреки това някои пазарни играчи казват, че сега е моментът за покупки на валути на тези страни.

"Има сигнал за остойностяване там, който е доста силен", заяви пред CNBC Жулиен Сетарамдо, главен инвестиционен стратег на HSBC Global Asset Management. "Някои от тези валути ще се засилят в средносрочен и дългосрочен план", каза той, отбелязвайки предпочитание към нововъзникващите пазари в Азия, които разполагат със стабилни макроикономически фундаменти.

Eкспертът изтъкна като "апетитни хапки" южнокорейския вон, индийската рупия и малайзийския рингит.

Тезата противоречи на пазарните опасения, че по-високите лихвени проценти в САЩ ще стимулират изходящи потоци от нововъзникващите пазари, и че покачването на доходността по ДЦК в Щатите и Европа ще направи по-рисковите активи, като валутите, по-малко привлекателни.

Подобни опасения ускориха вероятността от ново "гневно избухване" на активи от нововъзникващите пазари, както се случи в средата на 2013 г., след като тогавашният председател на Фед Бен Бернанке изненада пазарите с признанието, че институцията ще започне да понижава покупките си на активи чрез програмата за количествено облекчаване.

В сряда Федералният резерв запази лихвените си проценти непроменени след двудневната си среща, но представи прогнози, които предполагат покачване на ставките един или два пъти през тази година при наличие на добри икономически данни.

Жулиен Сетарамдо не е сам в очакванията си за ново "гневно избухване".

"Повечето валути от развиващите се пазари изглеждат подценени спрямо долара, което е доста по-различно от ситуацията отпреди две години", Дейвид Рийс, старши икономист в Capital Economics. "Въпреки че ние мислим, че действията на Фед вероятно ще доведат до допълнително засилване на долара през следващите месеци, като цяло ние очакваме допълнителното обезценяване на валутите от развиващите се пазари да бъде ограничено".

Като цяло Рийс не очаква резки поскъпвания на паричните средства от развиващия се свят, а по-скоро запазване на текущите нива.

Други експерти обаче смятат, че доларът все пак има потенциал да печели още позиции спрямо останалите валути въпреки забавянето на покачването на лихвите от страна на Фед.

"Въпреки че пазарът е разочарован от Федералния резерв, това по никакъв начин не е причина да вярваме, че в дългосрочен план доларовото търсене е мъртво", Кати Лиен, управляващ директор на BK Asset Management. По думите ѝ BK увеличава своите доларови позиции.

"В основата стои тезата, че лихвите в САЩ ще се покачват през тази година", каза тя, отбелязвайки, че дори очаква две корекции на основната ставка с по 25 базисни пункта до края на 2015 г. "В една среда, в която Австралийската, Новозеландската и Европейската централни банки облекчават монетарните условия, доларът ще остане привлекателен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още