IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността и инфлацията забавиха ръста в продажбите на дребно в Китай

В същото време промишленото производство показа по-добри резултати

10:42 | 15.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През ноември продажбите на дребно в Китай не отговориха на очакванията за ръст, докато промишленото производство показа по-добри резултати, показват данни на китайската Националната статистическа служба, цитирани от CNBC.

През ноември продажбите на дребно нараснаха с 3,9% на годишна база, което е под прогнозирания 4,6% ръст в анкета на Ройтерс. Резултатите са на фона на намалелите продажби на автомобили през последните месеци въпреки голямата онлайн кампания за пазаруване Денят на необвързаните.

Онлайн продажбите на материални стоки също забавиха своя темп на растеж през ноември, като отбелязаха 13,2% ръст. За сравнение през октомври покачването бе в размер на 14,6%. Денят на необвързаните бе помрачен от инфлацията, отбеляза в бележка ръководителят в макро- и стратегическите проучвания в China Renaissance Брус Пан.

„Насрещният вятър и несигурността помрачават темпа на възстановяване на китайската икономика“, посочва той, като допълва, че очаква Пекин да увеличи подкрепата за растеж през следващите месеци.

Промишленото производство нарасна с 3,8% на годишна база през миналия месец, което бе над очакванията в анкетата от 3,6% ръст.

Инвестициите във фиксирани активи нараснаха с 5,2% през ноември спрямо същия месец миналата година, което отново е по-нисък резултат спрямо прогнозираните в анкета 5,4%.

Инвестициите в производството и развитието на недвижими имоти също отбелязаха ръст през първите 11 месеца на годината спрямо същия период на 2020 г., но с по-бавен темп спрямо периода януари-октомври, показват още официалните данни.

Инвестициите в производството се увеличиха с 13,7% през периода януари-ноември спрямо 14,2% ръст до края на октомври 2021 г. Инвестициите в недвижими имоти се увеличиха с 6% до края на ноември. За сравнение до края на октомври тази година увеличението при този показател бе 7,2%.

„Икономиката остана доста слаба през ноември“, казва главният икономист от Pinpoint Asset Management Джъуей Джан в своя бележка. Според него спадът във вътрешното потребление в Китай може да се обясни и с политиката, която не прави „никакви отстъпки“ при овладяването на пандемията, както и със затегната фискална политика и със забавяне в имотния сектор.

„Фискалната политика е на път да стане подкрепяща, но политиката на „никакви отстъпки“ вероятно ще остане без промени, а перспективите за имотния сектор все още не са ясни. Предстои да видим дали подкрепата на тези политики може да стабилизира икономиката през следващите месеци”, казва още Джан.

Китайската икономика бе подложена на натиск заради забавяне в имотния пазар, след като Пекин се опита да обуздае зависимостта на имотните предприемачи към дълг. Недвижимите имоти, заедно със свързаните с тях сектори, представляват около една четвърт от БВП на Китай, смятат от Moody’s.

Цените на новите жилища спаднаха с 0,3% на месечна база през ноември, според изчисления на Ройтерс на база официални данни в сряда. Според агенцията това е най-големият месечен спад от февруари 2015 г. насам и ръст спрямо отчетеното през октомври месечно намаление в размер на 0,2%.

Периодичните ограничения при пътуванията в опит да се контролира пандемията също ограничиха туристическата и бизнес активност, докато потребителските разходи също спаднаха.

Очакванията за доходи са огромен фактор за потребителските разходи. Пан отбелязва, че данните за официалния индекс на мениджърите по поръчките „предполага продължаващо напрежение на пазара на труда“ в производството и услугите. Наемането на работна ръка в строителството се увеличи с по-бавен темп. Безработицата в градовете нарасна до 5% през ноември спрямо 4,9% през октомври, показаха още официалните статистики. Нивото на безработица при хората на възраст между 16 и 24 години продължи да бъде високо – 14,3 на сто през ноември.

Износът също продължава да бележи положителни резултати, като нарасна с 22% на годишна база през миналия месец.

Китайските власти се въздържаха от вливането на стимули в икономиката и предприеха по-резервирани действия на фона на забързващата се инфлация и по-затегната парична политика в други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още