IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остана пета в ЕС по годишен темп на покачване на цените през май

Данните за инфлацията в еврозоната потвърдиха необходимостта от реакция от страна на ЕЦБ

12:56 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Данните на европейската статистическа служба Евростат в петък потвърдиха необходимостта от реакция от Европейската централна банка (ЕЦБ) за високите цени. През май годишната инфлация в еврозоната е била на равнище от 8,1% в съответствие с предварителните данни на Евростат.

Темпът на покачване на цените се е ускорил спрямо април, когато той се е равнявал на 7,4 на сто.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) е достигнала 8,8% през май спрямо 8,1% през април.
За сравнение, инфлацията в еврозоната и ЕС е била в размер на съответно 2,0% и 2,3% през същия период година по-рано.

инфл инфл

Най-ниско годишно равнище е отчетено във Франция и Малта (и двете с по 5,8% инфлация), както и във Финландия (7,1%), докато най-високо - в Естония (20,1%), Литва (18,5%) и Латвия (16,8%).

Що се отнася до България, страната ни се нарежда в челната петица - на пета позиция с годишна инфлация от 13,4%. Преди нас е Чехия с резултат от 15,2 на сто.

Данните затвърждават необходимостта от реакция от страна на ЕЦБ.

На последното си заседание регулаторът потвърди, че през юли планира да започне да повишава лихвите, а на база какво ще покажат данните през следващите месеци, е възможно през септември да има по-голямо лихвено увеличение от 50 базисни пункта.

Миналата седмица централната банка завиши и очакванията си за темпа на покачване на цените. Прогнозите са годишната инфлация да достигне 6,8% през 2022 г., (спрямо ниво от 5,1%, прогнозирано през март), 3,5% през 2023 г. (спрямо 2,1% през март) и 2,1% през 2024 г. (спрямо 1,9% през март).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още