IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пил от АЦБ: Банката трябва да е гъвкава с лихвените движения

Има условност за по-агресивни ходове, обясни главният икономист на Английската централна банка

15:42 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Новото послание на Английската централна банка (АЦБ) относно перспективите за лихвите отразява как банката ще трябва да бъде гъвкава, когато се изправя пред инфлацията, която се насочва към равнище над 11%, и пред забавянето на британската икономика. Такова мнение изрази главният икономист на регулатора Хю Пил в петък, цитиран от Ройтерс.

"Посланието, което колективно отправихме, е такова, което има известна доза гъвкавост, защото трябваше да обхване тези различни възгледи", коментира Пил в интервю за Bloomberg TV.

АЦБ АЦБ

"В същото време смятам, че това, което се опитахме да намекнем, е, че гъвкавостта се отнася и до това какви решения се взима. Не смятам, че всичко опира до август. Говорихме за темпа, времето и размера на бъдещите ни решения", обясни главният икономист.

В четвъртък АЦБ завиши лихвите за пети пореден път, като това е най-дългата серия от лихвени повишения от 25 години насам. Към момента лихвата е 1,25%, или най-високата от януари 2009 г.

Тогава АЦБ сигнализира, че е готова и на по-агресивни действия, ако инфлацията не забави своя темп на ускоряване.

"Комисията по парична политика ще остане нащрек, особено за сигнали за по-устойчив инфлационен натиск, и ще предприеме по-силни действия, ако е необходимо", пишат от АЦБ.

Важно е думите "по-силни действия" да е ясно, че са поставени в  контекста на необходимостта и "съответно има условност тук", коментира Пил.

Следващото заседание на банката предстои да се състои на 4 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още