IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP запазва своето PC подразделение

Отделянето щяло да бъде твърде скъпо и криело повече недостатъци, отколкото предимства

11:42 | 28.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
HP запазва своето PC подразделение

Hewlett-Packard ще запази своето подразделение за персонални компютри, вместо да го отдели, както каза преди време бившият главен изпълнителен директор Лео Апотекер, който беше уволнен преди месец, пише Financial Times.

Решението е  взето след преглеждане на всички стратегически алтернативи пред подразделението Personal Systems Group (PSG), след което се е оказало, че отделянето ще донесе твърде много негативи за доставчиците и клиентите.

"HP обективно прегледа стратегическите, финансовите и оперативните последици от разделянето“, е цитирана в прессъобщение Мег Уитман, главен изпълнителен директор. „След края на анализа е ясно, че за клиентите, партньорите, акционерите и служителите е по-добре, PSG да остане в структурата на HP. HP е убедена в своя бизнес с персонални компютри – заедно сме по-силни“.

Подразделението е важна част от общото портфолио и стойност на марката HP, се казва по-натам в съобщението. Освен това се е оказало, че разходите за отделянето са по-високи от всички предимства, които ще донесе тази стъпка. Вместо това бизнесмоделът е бил препотвърден.

Преди дни анализаторът от Jefferies Питър Мисек призова решението да бъде взето до края на седмицата. Мениджърите на HP в Азия, Латинска Америка и Европа не успявали да разсеят опасенията на клиентите, които преминавали към конкуренти като Dell и Lenovo.

В дългосрочен план обаче нямало гаранции, че взетото сега решение е правилното. Производството на компютри си остава бизнес с ниски маржове. Освен това не е ясно дали в бъдеще отделът ще е в състояние да прави продукти с добър дизайн, да заеме важна роля на пазара на таблетите и да въодушеви потребителите.

Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още