IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony излезе на печалба през второто тримесечие

Резултатът на компанията е бил подпомогнат от доброто представяне на подразделението за мобилни комуникации

12:02 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на компанията Казуо Хирай въведе серия от реформи в последните месеци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на компанията Казуо Хирай въведе серия от реформи в последните месеци. Снимка: Ройтерс

Японският технологичен гигант Sony Corp. се съвзе след слабото първото тримесечие, отчитайки печалба на годишна база за периода април-юни, подпомогната от доброто представяне на подразделението за мобилни комуникации, съобщава MarketWatch.

Базираният в Токио производител на електроника отчете нетна печалба в размер на 3,48 млрд. йени (35,38 млн. долара) през трите месеца до юни спрямо загубата от 24,64 млрд. йени (252 млн. долара) за същия период година по-рано. Продажбите са нараснали с 13% до 1,712 трлн. йени (17,5 млрд. долара), докато оперативната печалба се е увеличила почти шест пъти до 36,35 млрд. (368,6 млн. долара).

Резултатите се оказаха до голяма степен в съответствие с очакванията на анализаторите за чиста печалба от 4 млрд. йени и оперативна от 25,25 млрд. йени при приходи от 1,637 трлн. йени, според проучване на Thomson Reuters.

Главният изпълнителен директор на Sony Казуо Хирай предприе серия от реформи в последните месеци, насочени към максимизиране на печалбите на компанията. Той сви разходите в бизнеса с телевизори – един от стълбовете за компанията в миналото, който в момента oбаче е ахилесовата пета на гиганта. Sony води битка също с нарастващите проблеми в звената, отговарящи за цифровите апарати Cyber-shot и персоналните компютри Vaio.

Паралелно с намаляването на разходите на традиционните си подразделения, Sony съсредоточава усилията си върху разширяване на разработващите смартфони и картинни сензори звена. Компанията показва признаци на напредък в сферата на смартфоните след пускането на серията устройства Xperia, които се радват на добра популярност в Япония. Технологичният гигант е пазарен лидер и при производството на камери, вградени в смартфони и таблети.

От компанията обявиха, че запазват прогнозните си нетна и оперативна печалби за 2013 г. на нива от съответно 50 млрд. и 230 млрд. йени, докато перспективата пред приходите бележи ръст с 5 на сто до 7,9 трлн. йени.

Sony бе подпомогната от подема на фондовия пазар и поевтиняването на йената след поемането на премиерския пост в Япония от Шиндзо Абе. Министър-председателят въведе набор от икономически мерки, които да спомогнат за прекъсване на близо двудесетилетния период на дефлация в Япония.

Листнатите на борсата в Токио акции на Sony приключиха сесията в четвъртък с покачване от 1,74% до 2 104 йени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още