IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект влиза в джоба ни

Смартфоните могат да кажат къде и с кого сте били точно преди 1 или 5 години. Какво сте снимали и с кого сте говорили. Вие не помните това, нали?

08:23 | 22.11.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Huawei Technologies Inc.</em></p>

Снимка: Huawei Technologies Inc.

Освен двете компании има и други концерни, които смело експериментират в тази област. Така например наскоро Intel обяви, че разработва нов процесор, който може да ускори работата на приложенията за изкуствен интелект и да разшири сферата им на използване. Чипът е с кодово име Loihi и според производителя е самообучаем и невроморфен. Компанията на Илон Мъск Tesla също работи над подобен проект с производителя на микропроцесори AMD - за специализирани чипове за изкуствен интелект. Те ще бъдат ползвани в бъдещите автономни коли на компанията.

Разработването на специализирани чипове принципно не е нова тенденция, но навлезе в по-масовите продукти наскоро с новите флагмани на Apple iPhone X и на Huawei – Mate 10 Pro.

Архитектурата на тези чипове принципно напомня на невронна мрежа, в която импулсите в синапсите служат за създаване и укрепване на връзки между невроните. Интелигентното поведение е резултат от кооперативно и конкурентно взаимодействие на участниците в мрежата и външния свят. А самите чипове се самообучават, като използват разнообразни видове на обратни връзки. В процеса на работа те трябва да стават по-умни, прескачайки присъщия на днешните системи за изкуствен интелект етап на обучение.

Предимството на този тип съвместна (в случая на Tesla и AMD) или самостоятелна дейност е гъвкавостта - ако типичният процесор на производителите на чипове е изключително енергийно ефективен и мощен, той все пак е с архитектура, подходяща за определен тип задачи. Но ако чипът е разработен изключително за изкуствен интелект, той следва да бъде по-ефективен.

Как изкуственият интелект влиза в джобовете ни

„Мобилният изкуствен интелект ще преобърне бъдещето на смартфоните. Ще се появят нови, бързо развиващи се приложения, създаващи нови видове услуги. Чрез чиповете за изкуствен интелект вътре в самото устройство мобилните джаджи ще имат по-добри познания за потребителя и ще предоставят автоматизирани персонализирани услуги и изживявания“, казва Уан Янмин, президент на Huawei за Централна и Източна Европа и Северния регион.

„Имаме много добра вертикална интеграция между устройствата, облака и чипа. Използвайки тази комбинация, може да постигнем модел, който ще предостави възможност за обработване на огромно количество информация“, каза още Янмин пред Investor.bg.

Изследванията на IDC показват, че смартфоните ще станат интелигентни машини, предоставящи уникално преживяване, като могат да предскажат какво ще прави потребителят и да предприемат действия от негово име. За тази цел алгоритмите за изкуствен интелект трябва да използват огромно количество данни, за да научат и тренират моделите. Противно на подхода „първо в облака“, който доминира в IT индустрията от повече от десетилетие, смартфоните, базирани на изкуствен интелект, ще обработват много данни локално, на устройството.

„Убеден съм, че всеки по-модерен смартфон в днешно време е донякъде по-умен от потребителя. Не вярваш? Знаеш ли какво си правил точно преди една година? С кого си говорил и къде си бил? Какво си снимал? Не помниш, нали? А твоят телефон със сигурност помни това и може да ти го каже за минути“, казва с широка усмивка на лицето Франциско Джеронимо.

На подобно мнение е и Янмин. „Мобилните устройства ще се превърнат в информационен хъб. Без забавяне във времето ще предоставят данни и анализират поведението“, пояснява мениджърът пред Investor.bg. 

Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
статията е мега зле ... няакакъв cyber punk глyпости, все едно това е неква световна тайна, в магазина се продават и стари ГСМ-и и всеки може да си купи такъв. Ама как да обясниш на некви опоркаджии., че заради смартфоните, телекомите ще се превърнат в един обикновен интернет провайдър, нещо което на тях изобщо не им харесва и ще им съкрати печалбите многократно..... нняма как, требва да се лае колко зле живеем зада почнем наистина да живеем зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Vatman
преди 6 години
Интересно ако кажа на този интелитент да го дyха или eби си майатa как ще реагира... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
То някой да се е съмнявал, че компаниите гледат на нас като на банкомати? Ако можеше генетично да ни променят, досега всички да изглеждаме като прасенца касички. Отгоре ти влеза, отзад ти излиза. Защо въобще ти е необходим разум, да се ровиш, да четеш, да мечтаеш. Защо ще си губиш времето с глупости, вместо да харчиш, да харчиш и пак да харчиш.Вместо да се обадя на жена си да я питам дали й се ходи на кино, някакъв робот щял да го върши това. Нещо не ми харесва посоката, в която е тръгнал светът. Доката роботът сваля жена ми, аз какво да правя, да свалям роботката ли?"От предишен опит знае, че обичайно ходите на кино в петък следобед, към 19 часа."Ами ако от предишен опит роботът реши, че хората обичат на всеки 50-100 години да си спретват въргал с около 60-70 млн избити, какво правим? Не е като в предишният ни опит да няма намеци за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Vesko94
преди 6 години
Да не влезе в гащите ни, оставете джоба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
V.At.
преди 6 години
Е, след тази "умна" придобивка не се съмнявам в близкият край на човешкия вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Е с такива модерни услуги някои хора вече няма да могат да лъжат жените си.Информацията в таговете на снимките живее заедно със самата снимка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
pinoccio
преди 6 години
От всичко изложено най-ценното е, че компанията е собственост на самите служители. Това е само едно изречение на фона на пет страници, но преобръща представите за въпроса за собствеността. Това е класически кооператив - най-висшата форма на производствените отношения без експлоатация на човек от човека. До това единствено се беше доближил Хитлер с неговите бетрийбсфюрери, но този вид социализъм бе заклеймен като най-човеконенавистния режим, за да може да съществува корпоратокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още