IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният срив носи възможности за привличане на таланти в Big Tech

Много компании съкращават служители, но най-големите играчи ще се възползват от това

22:32 | 30.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Дори и технологичните гиганти, които обещаха да продължат да наемат, заявиха, че ще привличат хора с по-бавен темп. В четвъртък Microsoft обяви, че ще забави наемането в своята софтуерна група. Главният изпълнителен директор на Uber Technologies Дара Косровшахи и президентът на конкурентната Lyft Джон Цимер казаха, че наемането на кадри в техните компании ще се забави. Meta обяви замразяване на наемането в някои екипи, а по-малките ѝ конкуренти в областта на социалните мрежи Twitter и Snap последваха примера ѝ. Редица други компании обявиха подобни мерки.

Като цяло това е внезапно охлаждане на до скоро горещия пазар за технологични таланти.

Но спадът не означава, че търсенето изчезва, поне засега, твърдят експерти по привличане на кадри и изпълнителни директори, които все още се борят за служители. През последната година търсенето на работници с подходящите умения е толкова голямо, че уволнените служители вероятно ще стъпят бързо на крака. Много е вероятно те бързо да намерят работа в друга компания.

Всяко отслабване на търсенето на софтуерни инженери, продуктови мениджъри, дизайнери, маркетолози и търговци вероятно ще означава, че компаниите, които все още наемат, ще могат по-лесно да намерят кандидати, твърди Шона Суерланд, ветеран от технологичната индустрия и главен изпълнителен директор на Fuel Talent.

„При всички тези новини за съкращения и спиране на наемането на хора, започнах да следя за всеки малък сигнал, който мига в червено на пазара на труда, но такъв в действителност нямаше“, коментира АнЕлизабет Конкел, икономист в сайта за обяви за работа Indeed. По думите ѝ ситуацията на пазара на труда все още е сложна.

Към 13 май обявите в Indeed за търсенето на софтуерни разработчици са били със 125% повече спрямо тези отпреди пандемията през февруари 2020 г. Обявите за всички работни места, не само за тези в технологичната индустрия, в района на залива на Сан Франциско, също се задържат около 36% над нивото им преди пандемията.

Усещането, създадено от скорошните новини за работните места в технологичния свят, ще помогне на технологичните гиганти да наемат по-добри служители, твърди Мат Хюлет, специалист по преобръщане на бизнеса на стартъпи. Освен това може да им помогне да се справят с част от изоставането в запълването на отворени позиции, които стоят от известно време. Докато технологичните акции и прогнозите за приходите не са поели надолу по-рано тази година, Хюлет твърди, че никога не е виждал пазар на труда като този от 2021 г., дори и при най-безумните дни на Web 1.0.

В търсене на сигурност

Няколко фактора могат да тласнат служителите в обятията на технологичните гиганти в близките месеци, а ако САЩ навлязат в рецесия – в следващите години.

В краткосрочен план новините от компаниите, че слагат спирачка на наемането на хора, има психологически ефект върху служителите и търсещите работа, твърди Суерланд. Този тип новини са мотив, заради който онези, които вече са наети от „сигурна“ компания, е по-вероятно да останат на същата работа, а незаетите – да приемат всяка оферта, която им бъде отправена, допълва тя.

Даниел Джао, икономист от Glassdoor, твърди, че около 76% от работещите на пълно и непълно работно време в американски технологични компании през май са казали, че дават положителна прогноза за своя работодател, според проучване на компанията. Въпреки че делът е висок, той е най-ниският, откакто пандемията започна през март 2020 г.

„В тези времена някои таланти са привлечени от сигурността на големите технологични компании“, коментира Аншу Шарма, главен изпълнителен директор на стартъпа Skyflow и бивш вицепрезидент в Salesforce.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още