IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализ: Пазарната оценка на Facebook трябва да е 11,5 млрд. долара

Това е почти двойно повече от предложеното от DST преди около година

18:10 | 03.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анализ: Пазарната оценка на Facebook трябва да е 11,5 млрд. долара

Най-голямата социална мрежа в света – Facebook би трябвало да има пазарна капитализация от 11,5 млрд. долара. Това показват изчисления на SharesPost, на база които е създаден индекс на седем частни компании, към които има сериозен инвеститорски интерес.

Към първи март стойността на Facebook би трябвало да бъде именно такава, съобщават авторите на индекса. Такава цена е близо два пъти над предложеното преди година от руската компания Digital Sky Technologies за придобиване на социалната мрежа.

Създателите на интекса посочват, че той е първи по рода си и че има за цел да служи като бенчмарк за потенциални купувачи и продавачи на дялове от сектора. Той щял да служи и като отправна точка при стартирането на нови компании и привличането на капитал от тях, съобщава Bloomberg.

В индекса попадат Zynga Game Network, Twitter, LinkedIn, Tesla Motors. Serious Materials и Linden Lab.

Изчисленията се правят като се взима последната цена, при която е сключена сделка с някоя от компаниите. Те се търгуват на SharePost, като за това не е необходимо да бъдат публични. Използва се последните оферти за купува и продава, както и данни за компаниите през последните шест месеца.

Така е изчислена „справедлива” цена от 26 долара за акция от капитала на Facebook. През юли миналата година DST предложи по 14,77 долара за акция, или пазарна капитализация от 6,5 млрд. долара.

Оценката на Twitter според данните от изчисленията е 1,44 млрд. долара, а тази на LinkedIn – 1,31 млрд. долара. Zynga пък е била оценена на 2,6 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още