IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози протестират срещу нови ветропаркове в защитена зона в Добруджа

Природозащитниците оспорват по съдебен път предварително екоразрешение, издадено от варненската инспекция за ветрогенератори в близост до Дуранкулашкото езеро

17:18 | 20.03.12 г.
<p>
	&nbsp;Ветрогенераторите се оказват сериозен проблем при миграцията на птиците в цял свят&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: Българско дружество за защита на птиците</p>

 Ветрогенераторите се оказват сериозен проблем при миграцията на птиците в цял свят                  Снимка: Българско дружество за защита на птиците

В началото на март регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна е издала предварително разрешение за изграждане на два ветропарка в добруджанските общини Шабла и Генерал Тошево, с което ускорява изграждането на съоръжения, опасни за миграцията на птиците.

За това алармираха от Българското дружество за защита на птиците по повод проектите за строителство на ветрогенератори в близост до защитената зона Дуранкулашко езеро, която е част от европейската екологична мрежа НАТУРА.

Организацията е внесла жалба във Върховния административен съд във Варна с искане за преразглеждане на решението на регионалната инспекция, което според тях представлява нарушение на административните процедури, свързани с издаването на оценката за въздействие върху околната среда за двата парка.

"Особено сме притеснени от изграждането на единия проект, който включва 95 турбини, всяка от тях с мощност от 2 мегавата, разположени в сърцевината на Дуранкулашките езера, където зимува една от най-застрашените птици в света червеногушата гъска", поясни Стойчо Стойчев от сдружението.

Ветропаркът ще създаде стена от турбини между местата за нощуване на гъските и обработваемите площи, където те намират храна, посочват от дружеството.

Районът на Шабленските езера, и особено Дуранкулашко езеро, са единствените места, където редовно се концентрира значителна част от популацията на червеногушата гъска.

Орнитолозите протестират срещу факта, че преди да издаде окончателната оценка за въздействие върху околната серда на този проект, регионалната инспекция дава на инвеститорите предварително разрешение, така че те да могат да започнат да преговарят с Националната електрическа компания за последващато изкупуване на тока от ветрогенераторите на преференциални цени.

Българските еколози заведоха две жалби в Европейската комисия срещу безразборното изграждане на веторгенератори край Калиакра и в други региони, които пречат на миграцията и размножаването на застрашени от изчезване видове птици, коментира пред Investor.bg Стойчо Стойчев. Той припомни, че много скоро ЕК може да започне наказателни процедури срещу страната, свързани именно с невъзможността България да осигури достатъчна защита на флората и фауната в защитените си територии.

От екоорганизацията разбират мотивите на правителството да насърчават инвестиционната активност, особено при замяната на конвенционалната енергия с енергията от възобновяеми източници като вятър, слънце и вода.

„Ние настояваме ветрогенераторите да се изграждат на пустеещи ветровити места, където биоразнообразието не е застрашено“, коментира още Стойчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 12 години
1. Това не са никакви еколози, а някакви архонти на хранилка при монополите, които се представят за еколози.2. Как пък веднъж тези велики еколози не застанаха срещу интересите на енергийните монополи, а вечно протестират като надвисне заплаха за монополно положение и картелно споразумение.3. Като са толкова велики еколози може да протестират и срещу серния двуокис в Стара Загора напр. или срещу киселинния дъжд.4. Защо не протестираха, когато международната мафия ограбваше яйцата от застрашените и изчезващи видове, а са се вторачили във ВЕИ и в шистовия газ (защото са загрижени повече за монополите отколкото за природата ... и защото при застрашените видове няма кой да ги финансира).5. Никой не е казал, че перките трябва непременно да са хоризонтални ... има вятърни генератори и с вертикални перки (VAWTs), обаче тогава сигурно ще бъдат застрашени бръмбарите и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още