IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 50% от европейските средства ще бъдат усвоени

Необходима е стратегия за национално развитие, смята консултантът по европроекти Атанас Кирчев

12:00 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Едва 50% от европейските средства ще бъдат усвоени

"Основният икономически проблем, от който произтичат и всички останали, е, че държавата не е изградила национална стратегия за развитие, според която да се усвояват европейските пари", каза консултантът по европроекти Атанас Кирчев в ефира на Bulgaria On Air.

„Нямаме обособени секторни, тематични политики, липсата им означава, че парите се усвояват, без да се следи за ефекта и не се влагат в проекти в дългосрочен план“, коментира експертът.

Той твърди, че България не е готова за следващия програмен период. „3 млрд. евро са усвоени от общо 8 млрд. евро до април, според официални данни. Ако се включат и тези от селскостопанството, се получават 4,8 млрд. евро“, каза Кирчев.

„За последните три години средното усвояване на средствата е по 12% годишно. С тези темпове няма да успеем да ги усвоим до 2015 г., а другата година ще има застъпване на старите и новите програми“, коментира консултантът.

По думите му страната не е готова за следващия програмен период (2014-2020). Програмите на едро (няколко договора с големи фирми), които са основно за инфраструктурата - „Транспорт“, „Околна среда“ и части от „Регионално развитие“, успяват да усвоят адекватно средствата, защото за това са необходими само няколко големи проекта.

Програмите на дребно (много договори с малки фирми), като „Конкурентоспособност“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Развитие на селските райони“, не са ефективни, защото не е изработена дългосрочна стратегия.

За този програмен период ефективно усвоените средства от ЕС ще са около 50%, прогнозира Кирчев. „Няма да усвоим една част, а около 10% или 20% ще бъдат рискови до последния момент“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още