IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2016 г. онлайн ще се издават разрешителни за движение на извънгабаритни МПС

За целта ще се изисква електронен подпис

15:14 | 15.12.15 г.
От 2016 г. онлайн ще се издават разрешителни за движение на извънгабаритни МПС

Още две електронни услуги ще предоставя от следващата година Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Първата е  издаване на разрешителни за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства. Втората електронна услуга ще е при разрешаването на движение на извънгабаритни или тежки МПС с обща маса до 45 т или натоварване на ос, което не превишава с повече от 30% допустимите максимални натоварвания. При този режим се заплаща само такса и се предоставя платежен документ, без да е необходимо издаване на разрешително.

Двете услуги са разработени по проекта „Подобряване на обслужването на гражданите и бизнеса чрез реализиране и внедряване на онлайн административни услуги от 4-то ниво от Агенция „Пътна инфраструктура“. Финансирането е по оперативна програма „Административен капацитет“ 2007-2013 г., информира АПИ.

В момента и за двете услуги е необходимо заявлението за издаване на разрешително за движение на извънгабаритен товар да бъде подадено лично от гражданина или от служител на фирмата в съответното областно пътно управление или в централната администрация на агенцията. От началото на годината досега са издадени общо 17 613 разрешителни за извънгабаритен товар.

Подаването на заявлението, заплащането на таксата, издаването му и получаването на разрешителното за извънгабаритен товар ще може да се извършва от компютъра в офиса или вкъщи чрез използване на електронен подпис. Заявителят ще има постоянен достъп и до архив с вече получените разрешителни.

Изпълнител на проекта е ДЗЗД „АПИ-ЕАУ“ с участници „Контракс“ АД и Първан Русинов. Стойността на договора е 445 488 лв. без ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още