IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренцията в авиосектора може да намали очакваното поскъпване на билетите

Превозвачите вече прилагат мерки, за да ограничат емисиите парникови газове, заяви Йовко Йоцев от Асоциацията на българските авиокомпании

16:04 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Конкуренцията в авиосектора може да намали очакваното поскъпване на билетите

Възможно е да има известно поскъпване на самолетните билети, след като догодина авиокомпаниите се включват в схемата за търговия с емисии от парникови газове, заяви пред Investor.bg главният секретар на Асоциацията на българските авиокомпании Йовко Йоцев.

Еврокомисията вече определи безплатните квоти за емисии парникови газове на авиосектора. Според експертите в Брюксел билетите ще поскъпнат от 2 до 12 евро в зависимост от дължината на полета. 

„При всяко положение повишението на цената няма да отговаря на повишените разходи и причината за това ще бъде конкуренцията“, твърди Йоцев.

Той припомни, че авиокомпаниите прилагат различни мерки, за да намалят емисиите парникови газове, въпреки че ще се включат в схемата за търговия с емисии от началото на 2012 г.

Превозвачите подновяват флота, сменят двигателите, които използват, и намаляват разходите за гориво като оптимизират маршрутите. Това се прилага от години, особено след започна кризата с поскъпването на горивата, посочи експертът.

„Като цяло разходите и на българските авиокомпании ще се повишат, но доколкото те работят на европейския пазар, където са и останалите играчи, не би трябвало това сериозно да засегне техните позиции”, допълни Йоцев.

Българските превозвачи очакват безплатните квоти за емисиите от парникови газове да бъдат разпределени от Изпълнителната агенция по околна среда в поставения от Брюксел срок – най-късно до 3 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още