IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стикерът по "Гражданска отговорност" да отпадне, предлагат от КФН

Информацията за автомобила трябва да се носи от регистрационния номер, а не от застрахователния стикер, смята Борислав Богоев, зам.-председател на КФН

09:47 | 04.11.11 г. 4
Стикерът по "Гражданска отговорност" да отпадне, предлагат от КФН

“Трябва да отпадне поставянето на стикера "Гражданска отговорност" върху автомобила“, заяви Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) по време на конференция за застрахователния и осигурителния пазар в България, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

За премахването на стикерите по застраховка “Гражданска отговорност”, които се поставят на предното стъкло на автомобила заедно с лепенката за технически преглед и винетката, се заговори още миналата година. В началото на тази година от КФН внесоха предложения за промени в Кодекса за застраховането, които предвиждаха лепенето да отпадне, но депутатите ги отхвърлиха. „Това е и едно от предложенията на регулатора за промени в Кодекса за застраховането, които ще представим до края на годината“, съобщи Богоев. 

„Информацията за автомобила трябва да се носи от регистрационния номер, а не от застрахователния стикер", смята зам.-председателят на КФН. „Тези лепенки изиграха ролята си и вече са напълно излишни“, коментира още Богоев.

От надзора предлагат след въвеждане на данните, необходими за издаването на полицата, електронната система да генерира определен уникален код в реално време. По този начин отчитането на полиците ще бъде ежедневно и ще е превантивна мярка срещу некоректни полици и автомобили.

Цената на лепенката по "Гражданска отговорност" е 1,50 лв. Стикерите бяха въведени на 1 юли 2005 г. и станаха задължителни от началото на 2006 г. Идеята бе да се улесни КАТ при проверките на пътя и да се повиши обхватът на застраховката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
аз пък си държа стикерите от последните 3 години в жабката, има там някакъв от 2008 на стъклото, но той трудно се маха пък и като не искат и стария да гледат, защо да го подменям с по-нов? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Проблема е, че няма такъв публичен регистър, където да се провери дали съответния шофьор прави "бели" .Застрахователните компании поддържат подобна информация, но всяка за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Средно ГО струва около 200лв. Тази сума плащат всички и всеки си кара като пернишки голф в София. Няма стимул хората да са предпазливи, защото ремонта им се покрива от ГО, а всяка година така или иначе плащат 200лв ГО.Как е в другите страни? Който няма нарушение, плаща само 30%, а който има нарушение, плаща пълната сума на ГО. При нарушение, отстъпката се губи за 5 години. Ай да видим как ще карат пишман-шофьорите?!Как би изглеждала схемата при нас?нормална ГО - 400лвнамелена ГО - 120лвКрайният ефект е следния - 80лв спестяват изрядните шофьори. Който прави бели, нека да понесе финансова отговорност. Хората ще почнат да внимават как карат, ще има в пъти по-малко нарушения, наранени и загинали хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
това е далавера за около 1 милион лева, ще ги оставите да умрат от глад лапачите, моля ви се стига вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още