IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Николов: Ако се намери инвеститор ще строим газова електроцентрала

Новият заместник-министър на икономиката не беше категоричен, че такава електроцентрала може да замени АЕЦ Белене

10:34 | 28.03.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
В. Николов: Ако се намери инвеститор ще строим газова електроцентрала

Възможно е да построим газова електроцентрала, ако се намери инвеститор за нея, каза днес новият заместник-министър на икономиката и енергетиката Валентин Николов.

Коментарът му беше във връзка с излязлата вчера информация в руска информационна агенция, че е възможно вместо АЕЦ Белене България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

„Добре е да имаме газова електроцентрала. Приветстваме всяка добра идея за инвестиции в енергетиката“, заяви Николов. 

Зам.-министърът поясни, че засега няма инвеститор, който да вложи средства в такъв проект и нищо категорично не може да се каже по въпроса.

По думите на Николов всичко зависи от това колко голяма ще бъде инвестицията в подобен проект, кой е инвеститорът, колко ще бъде цената на тока от газова електроцентрала и други фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Вярно. Ама с постепенното излизане на работещи мощности от строя, ролята ще става все по-основна, пък и, дори като балансираща, такава централа гълта като Змей Горянин. Себестойността само на газа е към 9-10 ст/kWh, на влизане, ако си мислите, че е без пари...Накратко, много народ е в дълбока заблуда, че ще е по-евтино или по-сигурно. Спомнете си Февруари 2009-та, и пак да си говорим.А, да: Тези цени на газа са текущи, в момента. Свършва нефтът - скокът и троен, и петорен ще стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
По принцип една газова централа служи за балансиране на пиковете в електро снабдяването , и са особенно актоални при насищането на ВЕИ мошностни който се характеризират с големи амплитуди на произвежданата електроенергия . За базова мошност не става - много е скъпа . До момента за балансиране в БГ са се ползвали ВЕЦ , дали има нужда от нова балансираща мошност трябва да преценят от НЕК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
"Преди държавата си печаташе кинтите и беше инвеститор на каквото си пожелае." - Комунизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Нормално е, когато се инвестира, да се извлича печалбата и да се харчи навън-там, където ти е по-кеф. Затова, който /случайно/ инвестира, не го прави за вас и мен, а за себе си. Чуждите инвеститори си вадят кинтите, за да ги изтеглят после. Е, който и да дойде, мен и вас ли да мисли? Ще рече, незаслужено ставката се прави само на външни средства, някои , ама хич, не мислят за българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Ще помоля оценката да се прави не по признака говорене и антируска реторика, а по фактически действия, насочени към претичане на огромни парични потоци към Дядо Иван. Защо ли?Ами, думите са едно, действията-друго, а фактическите промети стават в резултат именно на действия, не на приказки. Е как така никой от нашите "десни", които уж знаят да смятат, не си даде сметка, че дали нещо е евтино или скъпо, е ОТНОСИТЕЛНО и, така и не предвижда увеличаване БВП, производителността и доходите на населението в идните години? Само крясъци, че руско значело лошо, че ядрено непременно било свързано с катастрофи и още прах в очите, докато именно такива хора ни нахлузват къде по-сигурен финансов ярем, чиято тежест може да се променя мигновено и, засега, трендът устойчиво е нагоре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 12 години
Абе както и да се въртим все се "гъзим" я на запад я на изток. Няма начин да не сме зависими от някой. Това за енергийната ни независимост за бесмилени дрънканици.Ама аз друго не мога да разбера. Преди държавата си печаташе кинтите и беше инвеститор на каквото си пожелае. Строяха се заводи, създаваше се работа на хората. Сега чакаме някой да дойде да направи нещо с пари напечатани в чужбина. Я ми обяснете това как се нарича?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 12 години
Газовата централа може и сравнително евтино да се построи но, поради огромната консумация на гориво и високия процент на участие в цената на електричеството, трудно ще ме накарат да повярвам, че ще имаме дълговременно стабилна и достъпна енергия именно оттам. Скокът на въглеводородите /а той предстои, поради ръста на потребление и изчерпването на ресурсите/ ще ни вкара в бясна спирала на поскъпване. Отделно, че и метанът отделя СО2, и е взривоопасен. Само ще наливаме огромни суми в сметките на Путин и Ко - ха кажете ми, кой де факто, е по-проруски настроен - *** или Костовото войнство, тогова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още