IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Периодичната проверка на водомерите вече ще става на десет години

Въвежда се и задължение за ВиК операторите да поемат грижата по изправността на уредите

17:36 | 24.08.12 г. 1
Периодичната проверка на водомерите вече ще става на десет години

Задължителната проверка за изправността на водомерите вече ще става на десет години вместо на пет, както досега, съобщиха от регионалното министерство за БНТ.

Промените в наредбата са в сила от 17-ти август.

Според старите правила всеки уред трябваше да се тества на всеки 5 години от специализирани лаборатории, за да се гарантира точността на измерване на потребяваната вода.

Наказанието при неспазване на срока се изчисляваше по т. нар. "базово" начисляване на сметките, фиксирано на 5-6 кубика потребявана вода за човек от домакинството, припомнят експерти.

С промените в наредбата се въвежда и задължение за ВиК операторите да поемат грижата по изправността на уредите. Това включва монтажът, периодичната проверка и пломбирането на водомерите.

Новата регулация премахва таксата за присъединяване на обект към ВиК мрежите. Увеличава се и контролът върху изпускането на производствените отпадъчни води в канализацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Тази новина ме зарадва изключително. Лош спомен точно с тия просрочвания, наказателни кубици, фирми за проверки, нарочно несъдействие и лъготене от страна на служители на Софииска вода - с резултат законното, но несправедливото ми одиране и то при временно необитаем апартамент. Оттогава си мечтая "...и на тях да им е.м.м.т...!" Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още