IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Язовирите около Мизия не се стопанисват добре, твърди експерт*

Около сто семейства ще прекарат зимата във фургони

12:05 | 17.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Язовирите около Мизия не се стопанисват добре, твърди експерт*

Язовирите по поречието на река Скът не се стопанисват добре. Това заяви Валентин Славов, технически директор на „Напоителни системи”, в ефира на Нова телевизия. Въпреки това според него основният виновник за опустошителното наводнение в Мизия е дъждът. 

По думите на Славов не са установени скъсани язовирни стени, но е имало такива, през които е преливала водата, тъй като са повредени преливниците.

Недоброто състояние на язовирите е установено отдавна. „В цялата страна след трагедията в с. Бисер беше направен оглед на всички язовири в страната от специалисти на „Язовири и каскади“, „Напоителни системи”, областни управи и общини и 68 язовира бяха в предаварийно състояние”, заяви Славов, цитиран от Dnes.bg.

Славов подчерта, че големите беди на България идват от малките язовири, защото големите съоръжения, които са публична държавна собственост, се стопанисват от „Язовири и каскади”, от „Напоителни системи” и ВиК дружества.

„Има нужда от контролен орган, който да следи за състоянието на язовирите, да предписва необходимите мерки и да налага санкции”, заяви експертът.

Междувременно Корнелия Нинова от БСП заяви пред БНР, че стотина семейства, останали без къщи заради наводнението, ще прекарат зимата във фургони. Засега в Мизия са пристигнали около 60 фургона и се чакат още 40.

Помощ за пострадалите може да се очаква от държавния бюджет и от ЕС, но и в двата случая трябва да приключи оценката на щетите, допълни тя. 

От засегнатите 700 къщи от водното бедствие в Мизия, са проверени 350. Годни за живеене са само 75. Все още градът се отводнява, участват и много доброволци. В бедстващия град има остра нужда освен от доброволци и от оценители, каза пред националното радио кметът на града Виолин Крушовенски и обясни, че до дни ще завърши огледът на засегнатите от бедствието домове и инфраструктура.

Тогава трябва бързо да бъде остойностен финансовият размер на щетите, за да може в кратки срокове пострадалите хора да бъдат обезщетени. Кметът призова за експертна помощ от техническите служби на общините, строителната камара, съюза на архитектите и други браншови организации.

*Новината е актуализирана в 13.02 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Ами големи или малки язовири все са язовири т.е. може да се види чия собственост са и койги стопанисва. Ако разбира са собственика или стопанина е човек неудобен за показване, то тогава зпочват такива изпълнения както сега. Всичко си е там обаче виновник няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още