IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жители на Мизия протестираха, искат по-бързи действия преди зимата

Наводнените къщи в града и в Крушовица са 667, причината за бедствието не е ясна

16:32 | 26.08.14 г. 2
Жители на Мизия протестираха, искат по-бързи действия преди зимата

Общо 667 къщи са наводнени при бедствието в Мизия и Крушовица на 2 август, съобщи кметът на общината Виолин Крушовенски. 76 от тях са определени за събаряне в града и 16 - в селото, тъй като са опасни за живеене. От наводнението са срутени 27 сгради в Мизия.

На основен ремонт подлежат 302 къщи в Мизия и 45 в Крушовица. Всички останали засегнати сгради също трябва да бъдат ремонтирани, предаде БТА.

До момента недостъпни за оценка на щетите са 16 къщи в града. При бедствието са засегнати двете училища, детска градина и здравната служба в града, които се намират в залетите с вода квартали, каза още кметът.

Засегнати са над 1 300 жители на Мизия и Крушовица, по-голямата част от които са в града, две трети от територията на който бе залята от водите на придошлата река Скът.

Днес стотина жители на Мизия протестираха пред общината и разговаряха с кмета Виолин Крушовенски и ръководството на общината. Исканията им са за по-бързи действия от институциите и реална оценка на щетите по домовете им заради предстоящата зима.

Тази вечер в Мизия ще се състои общоградско събрание, на което ще бъдат представени както първоначалните оценки на щетите, така и проблемите, пред които са изправени жителите на града, посочи Крушовенски. Според него е необходима законодателна промяна при компенсиране на щетите при природно бедствие.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че причината за наводнението все още не е ясна.

В седмицата между 12 и 20 август са били инспектирани 39 язовира в региона. Само четири от тях - "Рогозен 2", "Лековит кладенец", "Руменя" и "Под кръста" не са преливали. Всички останали са преливали през своите преливници, а 12 от тях са преливали и през короните си.

Частично прекъсване на язовирни стени е установено само при язовирите "Стубеля" и "Церов дол" в землището на Борован. Водата обаче се е оттекла в язовир "Братковец", при който няма нарушения.

Огледът на река Скът в Мизия установил храстовидна растителност и дървета със средна дебелина в коритото. Само на 1 и 2 август валежите са били между два и три пъти над месечната норма.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Снощи си мислех същото, като ги гледах по телевизията. Ако има скъсан язовир-да си съдят собственика на язовира. Ако искаме да помагаме-да вдигаме данъците. Не може и тако и вако. И освен това-застраховките са специално измислени за тия случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Сега.. не ме разбирайте криво, редно е всички с каквото можем, да помогнем на пострадалите ( там СМСи, храни и т.н.) ама.. за какво да протестираме? Реката ни отнесе къщите и някой е ДЛЪЖЕН да ни ги построи на ново преди зимата? Преди години като ме наводни съседа по сред зима, ама целия апартамент плуваше по сред декември. Не помня държавата да дойде да ми каже " Имаш ли нужда да ти измажем тука, да ти изсушим преди зимата" Влага, мухъл, мизерия.. никой не ме питА, оправях се сам и не съм протестирал.Та.. прави се каквото може, следва да се благодари, не да се протетсира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още