IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от язовирите по поречието на река Скът е с частично нарушена стена

Проверени са общо 39 язовира в хода на досъдебното производство за наводнението в Мизия

17:28 | 25.08.14 г.
Един от язовирите по поречието на река Скът е с частично нарушена стена

Състоянието на общо 39 язовира по поречието на река Скът е проверено в хода на досъдебното производство за причините за наводнението в началото на месеца. Проверката установила, че само едно съоръжение е с частично нарушена стена. Това съобщи прокурор Асен Пашански от Окръжна прокуратура във Враца, информира БТА.

Разследването бе започнато след предварителна проверка от Районната прокуратура в Оряхово, която се самосезира, след като бедствието засегна над 80 на сто от територията на Мизия и се води от Окръжен следствен отдел във Враца.

При проверката на язовирите е установено, че само един - язовир "Стубля" в община Борован е с частично нарушена стена, допълниха от прокуратурата.

Язовирът е по средата на каскада от пет микроязозира, водата от които се събира в по-големия язовир "Братковец", състоянието на който е добро, според проверката на следствието.

При проверката е установено, че коритото на река Скът край село Крушовица, което бе засегнато сериозно преди Мизия от наводнението, не е почистено от растителност.

В хода на следствените действия като доказателство е взето предвид и становище от 2000-та година, според което река Скът е потенциално опасна и може да предизвика наводнения.

Предстои да бъде назначена комплексна експертиза, която освен събраните до момента данни да събере и анализира допълнителни данни за валежите, за състоянието на почвите, както и това на коритото на реката и направените корекции по него, за да се излезе с прокурорско решение по разследването, посочиха от прокуратурата във Враца.

След пороя кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски заяви, че скъсани язовирни стени са причинили потопа в началото на август. Областният управител на Враца инж. Венцислав Василев тогава твърдеше, че на територията на областта не е имало язовир с разрушена стена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още