IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Да не драматизираме очаквания спад на руски туристи през лятото

Фокусът ни трябва да е върху компенсиращите пазари, смята министърът на туризма

09:15 | 20.03.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Ангелкова: Да не драматизираме очаквания спад на руски туристи през лятото

Със сигурност ни чака труден летен сезон, който е сериозно предизвикателство за Министерството на туризма, но не трябва да драматизираме и да вещаем апокалиптични картини. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

„Без да драматизираме, трябва да обединим усилията си и да работим както в посока промотиране на България като целогодишна туристическа дестинация, така и върху предлаганото качество на продукта”, посочи Ангелкова.

Предвид ситуацията в Русия и спада на стойността на рублата усилията на България няма да доведат до повишение на руските туристи в страната, затова фокусът трябва да е върху компенсиращите пазари, допълни министърът. По думите ѝ усилията на министерството са насочени именно върху обединяване на силите на ниво бранш и местна власт върху пазарите, които могат да компенсират очаквания спад от руския и украинския пазар.

Компенсиращите пазари са Германия, Великобритания, Литва, Латвия, посочи министърът, като допълни, че се наблюдава засилен интерес от страна на съседните на България държави, както и на страни от ЕС. "Дългосрочно разчитаме на обединени усилия с ЕС за далечните пазари – Индия, Индонезия, Китай, от които също имаме заявен голям интерес", каза Ангелкова. 

Тя посочи още, че ведомството вече има ясен фокус върху предлагането и ще предлага таргетирана реклама.

Ангелкова даде пример, че балнео и спа услуги се стърсят от възрастовата група 55+ предимно от германски и скандинавски туристи. 

Рекламната кампания на страната ни по четири тв канала, която стартира вчера, също е една от мерките за компенсиране на спада, посочи тя. Стана ясно, че са предвидени и нови клипове, които в момента се изработват. До края на годината видеата ще бъдат излъчени над 20 хил. пъти по тези канали. Акцент в рекламата за тази година е културно-историческият туризъм. Затова и един от клиповете ще е на тази тематика, каза министърът.

У нас браншът формира между 12 и 14 процента от БВП и генерира 6 млрд. лева приходи, тоест това е сектор, който осигурява работни места и създава условия за развитие на икономиката, напомни Ангелкова.

По думите ѝ няма срив в зимния ски сезон. Ангелкова посочи, че данните досега показват ръст от 10 на сто спрямо същия период на миналата година. Основното нарастване идва от Турция заради облекчаването на визовите процедури, уточни министърът.

40 на сто е ръстът на турски туристи през зимния сезон, като страната разчита традиционно и на съседите от Гърция, Сърбия, Македония. Продължават да идват гости и от Украйна, Великобритания, каза още Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
lubenmark
преди 9 години
Николай Василев - министър на държавната администрация, министър на транспорта и министър на икономиката - по времето на Симеончо, специалист по нищо - така нареченото юпи.Николинка Ангелкова - министър на транспорта, министър на туризма - специалист по незнание, близки с Плевнелиев.Е какво трябва да се очаква?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
Stefan--L
преди 9 години
Спада стойноста на рублата не е причина за отлива ! Как у нас има отлив а в Турция Гърция Египет има прилив нима в тези страни е по евтино? Истината е просташката политика на правителството на Борисов *** Плевнелиев и всички простаци в парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
Stefan--L
преди 9 години
Защо да не го драматизираме след като това е драма за хората занимаващи се и изкарващи прехраната си от туризма ? Кой ще нахрани хората заети в туризма Ангелакова ли ? Или Борисов и Плевнелиев който водеха такава политика срещу Русия и отказаха милиони Руски туристи от България ! Как една Гърция и Турция успяха да повишат притока на Руснаци към техните курорти а ние пак заради европеиските им ценности ще гладуваме и мизеруваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още