IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на ток се увеличи с близо 7% заради жегата*

Все още не са достигнати пиковите летни стойности

12:10 | 09.07.15 г.
Потреблението на ток се увеличи с близо 7% заради жегата*

Потреблението на ток се е увеличило с близо 7% заради жегата, в сравнение с миналата седмица. Все още обаче не са достигнати пиковите летни стойности.

Това каза пред БНР директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков. Той увери, че има достатъчно производствени мощности, за да се покрие по-голямото потребление.

„В момента се провежда ремонтната кампания в термичните централи, но има достатъчно мощности, с които да се покрие завишеното потребление. В момента износът, средночасово, е малко над 1500 мегавата, за отделни часове достига до 1900. През месец юни имаше много по-голям износ отделни дни, когато минахме и 2000 мегавата износ на българска енергия към съседните страни“, обясни той.

С повишаването на температурите в разгара на летния сезон потреблението на електроенергия традиционно се покачва средно с 10% на месечна база, се казва в съобщение на ЧЕЗ. За своя район дружеството е отчело 3% увеличени товари на мрежата в Западна България за периода 1-7 юли.

Дружеството предупреждава, че по-високата консумация води до нарастване на сметката за електроенергия, а покачването на товарите създава опасности за мрежата, тъй като може да доведе до претоварване и сривове в захранването.

Компанията призовава клиентите си към разумна и отговорна употреба на електроенергията през горещите летни дни, както и да купуват по-висок клас битови уреди, които са енергоспестяващи.

Във връзка с летните отпуски електроразпределителното дружество напомня на своите клиенти, че е важно при по-дълго отсъствие да изключват уредите в дома си от електрическите контакти. Включените в контакта уреди консумират ток, дори реално да не се ползват. Изключването им може да намали потреблението и месечната сметка и същевременно да помогне за предотвратяването на евентуални повреди.

*Новината е обновена в 13.42 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още