IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

Депутатите се обединиха около спешната нужда от краткосрочни мерки срещу топенето на нацията

14:30 | 31.07.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че няма съмнение, че демографската политика е политика на политиките и предупреди, че без мерки кризата може да влоши публичните финанси и натискът им върху държавния бюджет да се увеличи. В миналото демографският проблем е бил неглижиран и затова решенията сега ще дадат резултати поне след 10-15 години, каза Адемов.  Според него мерките за насърчаване на заетостта и съчетаването на семейните и трудовите задължения са важни, но недостатъчни. Раждаемостта се увеличава, когато у хората има очакванията за икономически растеж и затова в тази посока трябва да са дискусиите, заключи председателят на социалната комисия и депутат от ДПС.

Десислав Чукулов от „Атака“ заяви от трибуната, че трябва да се вдигнат доходите – пенсиите да са поне 500 лева, заплатите - поне 1000 лева. Той посочи, че в ЕС се полагат огромни усилия в тази посока, дават се помощи за емигранти да се върнат в родината си например. Когато направим така, че парите да остават в бюджета, тогава ще се променят доходите, каза отй.

Председателят на групата на левицата Михаил Миков разкритикува, че дебатите вървят вяло и абстрактно и отбеляза липсата на депутатите от РБ в залата. По думите му държавата се е оттеглила от различни сектори и политиката на по-малко държава ни е довела до челни класации в редица негативни класации по демография. Държавата се отдръпна от здравеопазването, образованието, социалния бюджет е остатъчна величина у нас, каза той. Гордостта от ниските данъци и доходи убива перспективата пред квалифицирани младежи, защото ЕС им дава повече възможности за нормален живот и този процес ще продължи,  посочи Миков. По думите му никой инвеститор няма да дойде заради ниски данъци, когато няма качествената работна ръка. „Докато бюджетът е до 40 на сто преразпределение на БВП, нищо няма да стане – далеч под европейски рамки и норми“, предупреди той. И посочи, че БСП предлага прогресивно облагане за хората с две средни заплати, диференцирана ставка за бебешки стоки, защото „без тези малки знаци хората ще продължат да емигрират“.

От парламентарната трибуна социалният министър Ивайло Калфин заяви, че темата е надпартийна и не на едно правителство. По думите му за да бъде дългосрочна, тя трябва да мине през парламента.

Калфин предложи след като бъде изработена от кабинета, тя цялостно и подробно да бъде обсъдена от НС. „Има нужда от стратегия, защото само отделни мерки не биха решили проблемите, няма как с отделни мерки да се търси ефект“, каза Калфин.

Той предложи и да има ежегоден доклад за изпълнението на мерките, заложени в стратегията, както и всеки законопроект да минава през демографска проверка, тоест да бъде оценен през тази призма. Така НС ще стане съпричастен към демографската политика, отбеляза вицепремиерът.

НСИ, Евростат, ООН, СБ - всички измерват и показват, че ако не вземем мерки  годишно БВП ще расте с 0,7% по-малко, каза още той.

По думите на министъра мерките за заетостта са временно решение с краткосрочен ефект. Според него ни трябва различен тип икономика с по-висока производителност – без промяна на цялостната икономика, нито с данъчни нито други мерки, няма да се реши въпросът, каза Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 0
HiperioN
преди 8 години
И с малко гимнастика могат да се изкарат по - бедни от църковна мишка. Отчетите позволяват да се направи това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 0
HiperioN
преди 8 години
От ДДС в бюджета влизат около 7,5 млрд. лв. за 2014 те са били даже по - малко. Ако тези пари не отиват в бюджета какво ще стане. Варианти много , но вичките са свързани с промяна на нещо друго за да се набавят. Пенсионна система не работи добре, здравна система не работи добре, социалната система не работи добре ( имаме повече инвалиди отколкото след война )един куп чиновници и те не работят добре и още куп други - откъде ще дойдат пари за тези разходи.За потреблението и 8000 няма да задоволят потреблението. Пример за това е пирамидата на Маслоу. В условията на пазарна икономика каквато уж сме и ние има взаимно заменящи се стоки те са сходни като характеристики , но с различна цена. Който взима 800лв ще се простира според чергата си.По отношение на цените какво стана след намалението на горивата? Намаляха ли цените на билетите в градския транспорт или в междуградския - НЕ.Собстениците на фирмите просто прибират по - големи печалби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
Защо "автогол" след като в най-лошия случай цените ще останаха същите? На доста продукти и услуги /ток, вода, лекарства, горива, цигари и т.н./ далаварите са станали отдавна на ниво "на едро" и накрая просто им слагат "автоматично" едно ДДС.Надявам се не смяташ, че човек на средна заплата от 800лв да е със задоволено потребление, така че ако цените намалеят, той да не си купи още нещо отгоре. През декември и януари -даже имаше малък експиремент, когато поевтиня бензина - е потреблението тогава нарастна с над 4% на годишна база и това е един от факторите бюджетът още от първите месеци да мине на излишък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
HiperioN
преди 8 години
При намаление на ДДС на всички стоки ще си вкараме автогол. Потреблението няма да се увеличи за дълго.1 ) Разликата ако е малка ще се поеме от търговците на едро и дребно по веригата за да имат по големи печалби.2)Ако разликата е по - голяма и крайните потребители ще усетят нещо. Но не много.3) хората ще потребяват толкова колкото им е нужно , а останалото ще затварят в спестявания - потреблението ще скочи временно и за малко. Българина пести най - вече в банките и имоти. Затворените пари в банки всички знаем какво са.3 )държавата няма да може да намали разходите си от намаления данък ДДС и тогава ще стане интересно :) Раждаемостта ще се увеличи с увеличаване на морала на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 8 години
Явно за нова година ще има ново шоу по площадите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 2
khao
преди 8 години
може би ритуално самоубийство на 240 човека в парламента е добра първа крачка ... аман от неграмотници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
babaMETZA
преди 8 години
Късно е либе за китка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Естествено ,че трябват стратегии тоест национална доктрина защото тук - http://darikfinance.bg/***/116741#comments по повод последното изречение ''България и българското общество наистина са болни, но не само и не толкова от бедност. Такова общество не го чака нищо добро'' в коментар 3 описах ,че не е точно така но има ''заболяване'' - морално Трябва да се планира 20-30год. напред дори 50-100 съобразно изчерпаемите енерг.ресурси и по-точно сега спешното е петрола Доклад Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената до 20год. - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godini ,и под статията съм коментирал подробно през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Корумпираните *** в парламента симулират че им пука за нацията.Ако наистина им пукаше нямаше да се стигне дотук защото отдавна щяха да са разбрали накъде отива работата и да са взели съответни мерки.Жалки политически бездарници и ***, членуващи в масонски ложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
Jazabel
преди 8 години
.Замунди спират ,Арени спират, ИМПЕРАТОРЪТ е вечен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още