IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

Депутатите се обединиха около спешната нужда от краткосрочни мерки срещу топенето на нацията

14:30 | 31.07.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че няма съмнение, че демографската политика е политика на политиките и предупреди, че без мерки кризата може да влоши публичните финанси и натискът им върху държавния бюджет да се увеличи. В миналото демографският проблем е бил неглижиран и затова решенията сега ще дадат резултати поне след 10-15 години, каза Адемов.  Според него мерките за насърчаване на заетостта и съчетаването на семейните и трудовите задължения са важни, но недостатъчни. Раждаемостта се увеличава, когато у хората има очакванията за икономически растеж и затова в тази посока трябва да са дискусиите, заключи председателят на социалната комисия и депутат от ДПС.

Десислав Чукулов от „Атака“ заяви от трибуната, че трябва да се вдигнат доходите – пенсиите да са поне 500 лева, заплатите - поне 1000 лева. Той посочи, че в ЕС се полагат огромни усилия в тази посока, дават се помощи за емигранти да се върнат в родината си например. Когато направим така, че парите да остават в бюджета, тогава ще се променят доходите, каза отй.

Председателят на групата на левицата Михаил Миков разкритикува, че дебатите вървят вяло и абстрактно и отбеляза липсата на депутатите от РБ в залата. По думите му държавата се е оттеглила от различни сектори и политиката на по-малко държава ни е довела до челни класации в редица негативни класации по демография. Държавата се отдръпна от здравеопазването, образованието, социалния бюджет е остатъчна величина у нас, каза той. Гордостта от ниските данъци и доходи убива перспективата пред квалифицирани младежи, защото ЕС им дава повече възможности за нормален живот и този процес ще продължи,  посочи Миков. По думите му никой инвеститор няма да дойде заради ниски данъци, когато няма качествената работна ръка. „Докато бюджетът е до 40 на сто преразпределение на БВП, нищо няма да стане – далеч под европейски рамки и норми“, предупреди той. И посочи, че БСП предлага прогресивно облагане за хората с две средни заплати, диференцирана ставка за бебешки стоки, защото „без тези малки знаци хората ще продължат да емигрират“.

От парламентарната трибуна социалният министър Ивайло Калфин заяви, че темата е надпартийна и не на едно правителство. По думите му за да бъде дългосрочна, тя трябва да мине през парламента.

Калфин предложи след като бъде изработена от кабинета, тя цялостно и подробно да бъде обсъдена от НС. „Има нужда от стратегия, защото само отделни мерки не биха решили проблемите, няма как с отделни мерки да се търси ефект“, каза Калфин.

Той предложи и да има ежегоден доклад за изпълнението на мерките, заложени в стратегията, както и всеки законопроект да минава през демографска проверка, тоест да бъде оценен през тази призма. Така НС ще стане съпричастен към демографската политика, отбеляза вицепремиерът.

НСИ, Евростат, ООН, СБ - всички измерват и показват, че ако не вземем мерки  годишно БВП ще расте с 0,7% по-малко, каза още той.

По думите на министъра мерките за заетостта са временно решение с краткосрочен ефект. Според него ни трябва различен тип икономика с по-висока производителност – без промяна на цялостната икономика, нито с данъчни нито други мерки, няма да се реши въпросът, каза Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
...Те тогава ще видим кого ще "консултират" за една шапка пари на час! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Истинския проблем ще настъпи когато от този свят си отиде поколението родено 1980 -2000г. Тогава няма да има кой да снася от чужбина. Това са към момента най големите чужди инвеститори дето захранват икономиката ни. Техните деца просто няма да имат толкова живи роднини на които да пращат пари за да могат те да се отчитат на местните феодали! Те тогава ще ги видим тия феодали колко им струва предприемачеството и инициативността! :)))) Инициативни били тра затова "богати" ! ...:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 0
993
преди 8 години
Събрали се *** в парламента да обсъждат демографската криза. Заради тъпотиите им през последните 25 години България се обезлюди. Сега какво, те ли ще правят децата? И ако се промени раждаемостта ще има ли достатъчно работа? Ще има ли средства за образование, здравеопазване?! За пенсии, адекватни такива, със сигурност няма да има и те ще тежат върху всички други сфери в обществото! Та, драги ми смехурковци, добре сте се сетили ама е безвъзвратно късно и никой не ви вярва!!! Иначе решението е в икономиката, в регулациите, в съдебната система! С работеща икономика и добър бизнес климат, с добри доходи и условия за живот, хората сами ще се върнат, но не виждам изгледи за това, просто защото държавата с уродливия си олигархо-политически модел е най-големия рекетьор в бизнеса, а корупцията цъфти с *** регулации! Ако не дай си боже си потърсиш правата в съда, ще те смажат! Та така с демографията. Тук ще останат ***, турците и тези на които не им пука..., да ги тъпчат тези ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 8
dragorad
преди 8 години
Я виж ти?! Досетили са се, че скоро няма да има кой да пълни хазната и, че следователно няма да има какво да крднат. Късно е чада мои. Качественият матерял отдавна е извън БГ. В БГ са останали само последователите на чалгата, *** *** и политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още