IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин за намаляване на цената на жп участъка Видин - Медковец

В сегашния си вид проектът не може да се конкурира с подобни проекти от Европа за финансиране, коментира транспортният министър

15:59 | 19.02.16 г. 1
Търси се начин за намаляване на цената на жп участъка Видин - Медковец

Ще се търси начин за намаляване на цената за модернизацията на жп участъка Видин – Медковец, който е част от коридора Видин – София (европейски транспортен коридор №IV), коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпроси на депутатите от БСП Михаил Миков и Филип Попов и на депутатите от Реформаторския блок Вили Лилков и Петър Славов Московски каза, че едната възможност е да се намали проектната скорост, а другата – в определени участъци да се преминава по старото трасе, което да се ремонтира.

Според министъра обаче това значително намалява конкурентоспособността на проекта в условията на състезание за осигуряване на финансиране по Механизма за свързване на Европа с други проекти заради ниския коефициент на ефективност.

Припомняме, че в края на януари стана ясно, че държавата няма да подаде за финансиране по Механизма за свързване на Европа този участък от жп инфраструктурата, както се планираше, заради по-ниската му рентабилност и високата цена за модернизацията му. Това породи опасения, че отсечката, която е от значение за Северозападна България, ще бъде „забравена“.

Московски посочи по време на контрола, че за целия жп участък от Видин до София са необходими 2,5 млрд. евро за модернизация. Само за Видин – Медковец сумата е малко под 400 млн. евро, което е значително над спестяванията от европейските средства, които остават от изпълнението на южния жп коридор.

Московски потвърди, че проектът е готов и отрече, че държавата се отказва от него, тъй като не го е подала за финансиране по Механизма за свързване на Европа. Той обясни, че Европейският съюз (ЕС) финансира на конкурентен принцип, като приоритетни проекти по Механизма са проекти с определена икономическа ефективност. Предварителните анализи сочат, че от гледна точка на индикативна стойност и финансови параметри този проект е икономически трудно реализируем заради намаления трафик и не отговаря на условията за финансиране по инструмента.

Друга възможност, според транспортния министър, е в бъдеще да се кандидатства съвместно с Румъния за финансирането на коридора през двете страни.

Миков обвини министъра, че държавата не работи за българския интерес, а за насочване на жп транспорта по коридор № 10. Според него от „Дунав мост II” "може да се лови риба", като няма достатъчно трафик.

Лилков изтъкна, че Румъния и Гърция ще модернизират своите участъци от коридора. Той посочи, че отказът да се кандидатства за финансиране е отказ от национален интерес, защото ще прехвърли трафик към Македония и Сърбия и Ниш ще се превърне в жп хъб вместо София.

Московски отговори, че за модернизацията на румънския участък няма график, като посочи, че той не е и електрифициран. По-правилно според него е да се изгради един цял жп коридор, вместо да се изграждат отделни участъци из цялата страна, визирайки продължаващата работа по жп линията към турската граница и към Бургас.

Московски се съгласи да провери и сделка за имоти, които са част от някогашното летище във Видин. Миков и Попов твърдят, че имот с площ 12 дка е продаден за 162 хил. лева заедно със сградите върху него на базата на заповеди на Московски (от предишния му мандат) и Николина Ангелкова, когато беше транспортен министър. Според Московски обаче този терен е съседен на летището и е продаден от областния управител, защото е държавен.

Що се отнася до възстановяване на дейността на летището във Видин, той посочи, че съоръжението се управлява от областния управител и при инициатива от негова страна транспортното министерство ще окаже съдействие.

Министърът потвърди, че след приключване на ремонтите по жп линиите експресът „Чайка“ от София за Бургас ще се възстанови. Той каза, че се разработва и стратегия за противодействие на нападенията на влакове в страната, за да може да се възстанови и движението между Берковица и Монтана, спряно заради редовното замеряне на влаковете по направлението с камъни и заради незаконни постройки в сервитута на жп съоръженията. Той отрече, че линията ще бъде закрита.

Московски допълни и че пунктовете за годишни технически прегледи ще могат да правят онлайн справки за платен данък, за да се улеснят гражданите, които плащат данък за автомобилите си в населено място, различно от населеното място, в което живеят. Той призна, че връзката между системите в момента не е добра, но обвини общините, че не отразяват всички плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Защото в общините тези "служителки", които обработват плащанията са събрани от "кол и въже" и работят само с хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още