IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиерите ще водят регистър за настанените туристи

Данните ще отиват в НАП за контрол на постъпленията от туристическа дейност

10:56 | 14.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Хотелиерите ще водят регистър за настанените туристи. Това прие парламентът на второ четене с измененията в Закона за туризма, предаде Агенция „Фокус“.

Според приетите промени всички лица, извършващи хотелиерство, включително тези, които са започнали производство по категоризация, трябва да водят регистър за настанените туристи със състав на данните, утвърдени от министъра на туризма и публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма. 

Улеснява се процедурата по обмен и обработка на данните от регистрите на настанените лица, като се създава директен канал за връзка между хотелиерите и Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), без да е необходимо информацията да се предава първо на общината и после вторично да се въвежда.

Туристите се разделят на две групи. В едната попадат българските туристи и туристите от ЕС, от държави-страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство и от Конфедерация Швейцария, а в другата са останалите чуждестранни туристи.

Уреждат се изисквания за информацията, която трябва да въвеждат хотелиерите в зависимост от групата, към която спадат туристите. За първата група се въвеждат броя на туристите, датата на регистрация и на отпътуване. За втората група се въвеждат броя на туристите и данните, записани в Закона за чужденците.

Данните ще бъдат предоставяни на НАП за контрол на постъпленията от туристическа дейност. Ще се постигне и по-бърза обработка на туристическата информация.

Хотелиер, който не поддържа регистър на настанените туристи, ще бъде глобяван с 2000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица ще се налага имуществена санкция от 7000 лв., реши парламентът. Ако регистърът не отговаря на разпоредбите, наказанието е между 100 и 1000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в от 500 до 5000 лв., допълва БТА.

Ако собственикът на хотел не осигури или не извършва обмен на данни по реда закона в Единната система за туристическа информация, ще бъде глобяван с 1000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица ще се налага имуществена санкция в размер на 5000 лв.

Кметовете на общини или оправомощени от тях длъжностни лица се задължават да водят и поддържат електронен регистър за всички туристически обекти на територията на общината с издадени временни удостоверения и категоризирани от тях обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още