IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова поиска вот на доверие от Пленума на БСП

От Левицата настояват КЕВР да преразгледа решението за увеличение на цената на природния газ

18:05 | 31.03.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска вот на доверие от Националния съвет на партията след загубата на парламентарните избори.

"Искам от вас вот на доверие, ако не го получа, ще се оттегля и ще изберем нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези един милион българи и за България, която трябва да променим", каза Нинова, цитирна от БТА.

Преди това председателят на БСП направи анализ на резултатите от изборите и слабостите в кампанията. Тя отчете като грешка, че са допуснали посланията на БСП да бъдат изопачени и партия с принос за влизането в ЕС да бъде представена като антиевропейска. По думите й не съдържанието на посланията на БСП е сгрешено. Според Нинова не може да бъде определена като антиевропейска позицията за отмяна на санкциите срещу Русия, защото подобна позиция са изразили и редица европейски политици и правителствени лидери.

Дадохме повод да се правят внушения, че сме антидемократична партия, коментира още Нинова. Иронията е, че поводът беше може би най-силният призив за демокрация, каза тя. Нинова посочи, че думите й са били извадени от контекста и прочете целия цитат.

Нинова отхвърли като невярна и тезата, че БСП не са лява партия и са загубили левия вот. Лявата идея за отмяна на плоския данък и интерпретациите, които допуснахме от нашите опоненти, че БСП ще вдига данъците, уплашиха много хора, коментира тя. По думите й хората са се стреснали, че 20 процента данък върху най-високите доходи е само първа стъпка. Затова Нинова призова социалистите да обсъдят внимателно данъчната политика, но в комплекс - семейно подоходно облагане, ДДС, плосък данък.

Ние се водихме от желанието за промяна, но като че ли нямаше достатъчно време да покажем на българските граждани, че сме променена вече партия, посочи тя. Поискахме промяната в България, но не всички български граждани я олицетвориха с нас, добави Нинова.

Относно коалиция с ГЕРБ лидерът на БСП коментира, че в политиката има принципи, които когато прекрачиш, губиш идентичност, доверие и сила. Тя призова социалистите да очертаят границата на съглашателството за власт. Наша първа грижа е България - председателството на ЕС, бъдещето на България в Европа и нейната сигурност, каза Нинова.

В началото на заседанието на Националния съвет на партията социалистите приеха декларация по повод увеличението на цената на природния газ. БСП категорично се противопоставя на непазарно повишаване на цената на природния газ и призовава КЕВР да преразгледа решението си.

От БСП настояват за поемане на персонална отговорност за това решение от всички, сред които председателят на КЕВР Иван Иванов и бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

КЕВР шоково ще повиши цената на природния газ за второто полугодие на 2017 г. Това като лавина ще повлече след себе си цените на всички важни за оцеляването на българите стоки и услуги. Доходите на хората не са се увеличили с процента на увеличението на газа и стоките и услугите. Това ще увеличи бедността, посочва се в декларацията.

Отбелязва се, че две поредни тримесечия регулаторът изкуствено е задържал цената на природния газ, осигурявайки фалшива представа за устойчиво развитие на страната. Сега това се връща с увеличението от близо 30 на сто на цената на природния газ. Това не се прави на пазарен принцип, посочват от БСП.

Според ръководството на партията проблемите в енергетиката се задълбочават - след тежкото задлъжняване на държавните фирми в електроенергийния сектор очевидно техническите фалити застигнаха и газовия сектор, пише в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още