IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският аутсорсинг се цели да генерира 7,9% от БВП

Предизвикателствата пред индустрията на изнесените услуги е да инвестира все повече в собствени продукти и да създава центрове за обучение на кадри

17:34 | 30.10.18 г. 5
<p>
	Снимка: Българска аутсорсинг асоциация</p>

Снимка: Българска аутсорсинг асоциация

Повече обучени кадри

„Индустрията страда от липса на квалифицирана работна ръка и въпросът е как да направим България притегателен център не само за българите в чужбина, но и за чужденците. Тази индустрия е много гъвкава и трендът е да излезе извън София с изнесени работни места", каза Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на ScaleFocus, според който предизвикателствата пред индустрията на изнесените услуги е цената на труда.

„Все повече компании инвестират в собствени продукти и излизат на пазара, като предизвикателство е да запазят този тренд и най-вече хората с обучение“, смята ИТ експертът. Той препоръча създаване на центрове за обучение на кадри и програми с университетите.

Стефан Стоянов, заместник-кмет на община Пловдив, заяви, че в града има баланс между български и чужди компании, а тенденцията е индустрията да расте. По думите му от ключово значение е да се провокира талантът на младите хора, както и да продължи внасянето на таланти извън ЕС.

„Част от потенциала за растеж ще бъде осигурен от 4-5 центъра, които ще дават растежа през следващите години", очаква той и разкри, че Пловдив с над 90 компании в аутсорсинг индустрията осигурява 10% от растежа ѝ. Като други центрове той посочи развитието на бизнеса на изнесени услуги във Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Благоевград, които имат потенциал за развитие.

Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на ScaleFocus, потвърди, че заплатите в сектора растат, като от 23 хил. евро средногодишно се очаква те да се вдигнат до 24-25 хил. евро.

Икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов е на мнение, че колкото и да се постигне със заплатите, можеш да се окажеш страничен наблюдател, ако индустрията не се развива с кадрите.

„Как да се знае, че през 2025 година ще има успешен бизнес и индустрия, когато тя не може да инвестира в нов университет и в нови развойни центрове", риторично попита той и потвърди, че перспективите са аутсорсингът да брандира икономиката на България, а не управляващите.

Пламен Цеков го подкрепи, но напомни, че не е е толкова лесно бизнесът сам да се организира, затова трябва да има чуваемост от държавата.  

По думите на Мая Миланова, генерален мениджър на CBS Cargotec, това, което ще задържи кадрите в България е устойчивата среда и пресметна, че ако преди години разходите на фирмите за заплати са били 50%, сега са 60-70% и посочи, че може да се създаде допълнителна стойност с увеличение между 1,5 и 3-4% ръст.

Илия Кръстев, главен изпълнителен директор на A Data Pro, прогнозира, че все повече компании ще правят собствени продукти, за да балансират с увеличението на възнагражденията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Само където едното няма нищо общо с другото, освен че са IT. Или ти трябва ИТ, за да "преместиш" виртуално работното място. Като цяло в двата поста имаш не повече от 5% верни неща.Това, което ти убягва най-вече е как се променя света. Вече няма значение физическата ти локация, а уменията ти. И това е процес при които няма връщане назад. Кажи го глобализъм, кажи го че светът стана един голям град, както искаш го наричай, но това е тренда. Явно все още доста хора не го стопляте това - ти, имбератора, човека тикво-тромбон и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Преди много години, в периода 1996-2000г много хора мислеха, че ще станат милиардери на бърза ръка с подобна IT дейност и всичките пиха една студена вода след пукането на dotcom балона. Скоро и у нас ще настъпи подобно отрезвяване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
май нещо не си в час ми се струва по темата . па да беше и прочел и целия материал ... значи , на брат ми жена му бачка по такъв модел в изнесен счетоводен отдел на американска фармацевтична компания . и идея ,преполагам , си нямаш какви са изискванията към работещите :))) и за какви пари иде реч ... на двама мои познати от търговията , децата им работят в такива центрове , на единия синът му се занимава с телекомуникационни услуги , на другия някакви ИТ решения дистанционно правеха . имам един познат , цъкаме вечер една игра понякога , той обслужваше дистанционно база данни на някакви американци към такава фирма :))) . пак да напиша , идея си нямаш какво се иска от хората и за какви пари иде реч :))) . и хората от белите държави предпочитат такива изнесени услуги в източноевропейски държави пред индийски такива или китайски по ред причини , които не са тема на тази статия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
BobyB
преди 5 години
Забележително! Нито една дума не беше вярна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 27
studioaa
преди 5 години
Българският аутсорсинг = един надут балон, който се ползва само с цел помпане цените на имотите, но нищо повече от това. Постоянна лъжлива информация се тиражира в медиите за големия брой заети уж в сектора и даже кол центровете и центровете за обслужване на клиенти от Западна Европа биват погрешно включвани в кюпа. И този балон ще се пукне като останалите и ще останат само излъганите надежди. И тия вицове за 67-те хиляди заети в сектора ще ги подмина с насмешка, защото в Силициевата долина няма толкова заети, та камо ли в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още