IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Когато искаме по-чист въздух, трябва да предприемем мерки

Никога в кампанията си не съм казвала, че няма да се променят данъците в София, коментира столичният кмет

10:36 | 29.11.19 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Когато говорим, че искаме по-чист въздух, трябва освен насърчителни, да сме готови да предприемем и рестриктивни мерки. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира в ефира на bTV предстоящото увеличение на някои местни данъци.

Старите автомобили трябва да плащат по-високи данъци, отколкото тези, които не замърсяват. Това е едно от предложенията, които ще бъдат обсъждани в рамките на един месец. Ще има и обществено обсъждане”, обясни Фандъкова. 

Тя е категорична, че никога в кампанията си не е казвала, че няма да се променят данъците в София и добави, че основните такси – за жилищата и битовите отпадъци, няма да бъдат променяни.

Припомняме, че преди дни от Столична община обявиха, че от следващата година собствениците на стари коли в София с екостандарт под Евро 4 ще плащат повече за данъци. Освен това се планира и повишение на данъка върху възмездно придобиване на имущество. От 2,5% той ще стане 3% от стойността на сделката.

Около 18 млн. лв. се очаква да постъпят като допълнителен приход от по-високите данъци за старите автомобили. Част от тези средства ще отидат за подобряване на градския транспорт, а другата - за залесяване и откриване на нови паркове, уточни столичният кмет. Очакванията на Столична община са следващата година да бъдат събрани и около 20 млн. лв. от увеличението на налозите за сделките с имоти и автомобили. Тези средства ще отидат за ремонти на малките улици, тротоари и паркингите в кварталите. Половината от парите ще бъдат предоставени директно на районните кметове.

Според Фандъкова „някои колеги се дърпат“. От „Демократична България” смятат, че не трябва да се увеличават данъци, а трябва да се намаляват тези на по-чистите автомобили. Данъците за най-чистите автомобили обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличаване, поясни още Йорданка Фандъкова.

Относно проблема с горенето на битови отпадъци е направена проверка във Виетнамските жилища. Установено е, че над 60% от живеещите там се отопляват с електричество. Все още обаче има домакинства, които се отопляват с дърва и въглища. Открито е и горене на дограма. Тези проверки ще бъдат правени периодично.

В новата наредба за жилищата, която се подготвя, е заложено изискване - който ползва общинско жилище, да няма право да се отоплява на дърва и въглища”, поясни столичният кмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 17 rate down comment 6
penman
преди 4 години
Пишеш глупости! Българинът (в по-голямата част) е ***, който само иска от държавата, от общината, а когато трябва да даде крещи кански! Тук, където живея, е много по-уредено и хубаво, но удръжките и данъците (има дори местен данък за озеленяване и градинки) са почти половината от брутното ми възнаграждение. Не може да искаш, без да дадеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...всеки кандидат за кмет има планове за града и как ще го управлява при негова победа, нали? ....та до скоро заливаха хората с благиннки. Нима парите събирани до сега са малко? И защо нищо от изложеното тук от госпожата, за стари-мари коли, липсваше в предизборното й дърдорене? ...управляват по един и същи начин, както столицата така и страната. Винаги единственото решение за намиране на "свежи" пари се явяват хорицата. Виж администрацията си е безупречна и работоспособна. Може дори и заплатите или бонусите да им покачимат. Няма проблем за това , защото от догодина наново ще вдигаме данъците. Не се чудете ...въздухът им е кофти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 4 години
то първата и най важна мярка беше да не те избират за кметица, ама найсе ... пак беше пропуснат шанса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
не си прав . има хора дето бизнеса им не позволява постоянно да карат нови коли ами карат по-стари . и мега много ще се учудиш колко и от големите компании си купуват коли на старо :))) ... като навдигат данъците и прочие неща скорострелно , ще ти светне като викнеш водопроводчик или електричар и ти обяви цена от 1000лв за нещо дребно :))) . или баничките от 1,50-2,00лв станат 5,00 или за почистване започнат вместо 100-200 за офиса да ти искат по 250-300 или чорапите дето са по2,00-3,00лв станат по 6-7лв :))) ... имат статистика из министерството на финансите , имат си на идея кой и какви коли кара и колко струва това на месец . правят сметките отдалече и внимателно да не срутят къщичката :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 11
vzhekoff
преди 4 години
Само да попитам, тъпата кметица защо не почне от автобусите, тролеите и трамваите от градския транспорт ? Като станат всички на 5г. средна възраст - тогава. И докато за ел. транспорт не е толкова критично (макар че и там има значение), по автобусните линии се движат и невероятни трошляци. А останалият мотопарк от обслужващи коли и камиони, а боклуджийските коли ? Там как е със замърсяването ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
това дето си го описал и с 2 заплати х 1000лв не може да се направи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 7
Лъчо
преди 4 години
Напълно съм съгласен. Българина е комплексар. С 600лв заплата, но с БМВ на 20г. 300к.с. Защото трябва да е тарикат и не може да ходи на работа с тролея.... Как ще се излага. Дава 200лв на месец за бензин. Мрънка само високи са цените на бензина. Стане синът му на 18 изтегли кредит, купи му и на него стар кошник, да е тарикат и той, да ходи на училище с колата, да върти гуми, а след Даскало да се вози безцелно..... Нали данъка е 20лв. Кво му плащаш. НО пък са тарикати цялото семейство. Чипосат си колите измият ги в двора и снимка на корицата във Фейсбук задължително..... Жалка история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 5
Mit1
преди 4 години
Според мен Евро 3 и Евро 4 са достатъчно високи стандарти. Евро 2 и надолу, може да вдигнат данъците. Със сигурност обаче в предизборната кампания не казваше, че ще вдигат данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
doba
преди 4 години
Бях писал преди време, че Фандъкова я 'сготвят' в поредния и мандат.А ето че сама си пали огъня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 11
penman
преди 4 години
Данъците на колите трябва да се вдигнат поне 19 пъти, а не символично! Прошляците няма да карат коли! Всяка жаба да си знае гьола! Има много добре уреден обществен транспорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още