IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Ганев: Ако махнат цигарите от магазините, следва бум на нелегалните продажби

Да се разпише данъчен календар за плавно увеличение на акциза за тютюневите изделия, предлагат от ИПИ

15:15 | 17.10.13 г. 9
П. Ганев: Ако махнат цигарите от магазините, следва бум на нелегалните продажби

Нелегалните продажби на цигари ще се увеличат, ако бъдат забранени продажбите им в магазините. Това заяви икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) по повод идеята продажбите да се ограничат в будките за вестници и цигари.

Коментарът на Ганев идва дни след разследване на в. „Капитал“, според което в България се готви пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините, ресторантите и бензиностанциите, като така, според вестника, ще се облагодетелства "Булгартабак", тъй като дружеството е разработило веригата от будки Lafka с множество обекти в страната.

„Практиката в Европа показва, че потреблението на цигари се ограничава с вдигането на акцизите. Всички останали политики не работят“, твърди икономистът. Той даде за пример практиката в някои страни на кутиите да има само  здравни предупреждения, без да се виждат брандовете, или опита на Канада, където е имало ограничения за обектите, в които да се продават цигари. Тези политики не са проработили, твърди Ганев.

В Европа може да си купиш цигари, където пожелаеш, ако се ограничат продажбите в магазините, контролът няма да се подобри. Ако в България влязат нелегални цигари, те няма да се реализират в магазините, а чрез лични контакти, по улици и пазари, допълва икономистът.

„Ако ограниченията се въведат, ще последва шок за пазара. Автоматично се дава предимство на компаниите, които имат такива обекти. Губят тези, които не са ги изградили“, каза Ганев. Той допълни, че ще загубят и потребителите, „особено ако обектите насочват потребителя към конкретни цигари“.

Може компаниите да започнат да инвестират в обекти за продажби, но първата година ще се окаже, че не можеш да си купиш цигари от много места, допълва експертът. Затова според него „фокусът не трябва да е върху забранителните политики, особено ако се правят опити да се помогне на определена компания“.

Ганев коментира още, че до 2018 г. минималният акциз за цигарите в България трябва да стигне 90 евро – от сегашните 148 лв. до 176 лв. за 1000 къса, заради ангажименти на страната към ЕС или общото покачване ще е около 20%.

Според икономиста най-добре е увеличението да става плавно и управляващите да разпишат данъчен календар за увеличението на облагането за следващите няколко години.

„На много места в Европа са приели акцизен данъчен календар, например в Германия имат 5-годишен календар, приет през 2010 г. Румъния прие 8-годишен график за покачването на акцизите до 2018 г.“, допълва Ганев. Целта на предложението е да не се стигне до рязко поскъпване на цигарите в края на периода, както се е случило през 2010 г., когато се е стигнало до срив на легалния пазар.

Тогава легалният пазар се се сринал с близо една трета, а приходите в бюджета са намалели с около 100 млн. лева, при бум на нелегалните продажби.

Ганев изчисли, че ако акцизът се увеличи плавно, до 2018 г. цигарите ще поскъпват с около 10 ст. на кутия годишно.

Вижте подробностите в репортажа на Кремена Кръстева!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
Натрий
преди 10 години
Телефон ползваш ли? Вестници четеш ли? Влог в банка имаш ли? За монопола става въпрос. За скалъпения и вероятно в бъдеше подкрепен със закон монопол. Ако не те касае точно този аспект на изземането на бизнес, то друг сигурно ще те касае. Ама така е най-лесно, да кажеш мен не ме интересува това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Натрий
преди 10 години
Ами да ги продават в аптеките тогава - срещу зелена рецепта и на доказани пушачи. Така хем ще се предпазят непропушилите и след има няма 40-50 години в България няма да има нито един пушач. И не се шегувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimi_Dukov_1
преди 10 години
Благодаря, не пуша...през к... ми е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Jorkata
преди 10 години
Това е пълно малоумие... а после защо процента на сивата икономика е толкова голям...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Съветска Бантустания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
user##
преди 10 години
Впрочем изграждането и закупуването на будките за цигари на ключови места в Пловдив започна преди около година. Това е един много прецизен бизнес план - първо купуваш нещо на базценица, а в следващия момент си измисляш/купуваш монополен бизнес и печелиш... 3:0 за Булгартабак срещу националите от пушаческа Бълггария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
market trends
преди 10 години
Всичко е въпрос на гледна точка.Има доста държави в Европа които са решили,че е добра мярка цигарите да не се продават навсякъде,а само в специализирани затова места.Тъй като обектите ще са доста по-малко контрола задължително ще е по-добър,а и така се затруднява достъпа на пушачите.Докато вдигането на акцизите у нас,доказа че не се ограничава потреблението,а само се увеличава контрабандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
qnidopi
преди 10 години
Най-жалката държава на света.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Натрий
преди 10 години
Това вече е нахалство и безобразие. То бива монопол и олигархия, ама да вземеш и цялата дистрибуция на цигари до крайния клиент, вече минава всякакви граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още