IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по депозитите за домакинствата са вече 2%, а за фирмите – 1%

Само за първите два месеца на 2015 г. среднопретегленият лихвен процент по новите срочни левови депозити на домакинствата и фирмите спада от 2,1% на 1,5%

13:10 | 26.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по депозитите за домакинствата са вече 2%, а за фирмите – 1%

След тенденцията към спад през цялата 2014 г. и ускоряването й през втората половина на годината, лихвените проценти по депозитите вече са рекордно ниски.

През февруари сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при средна лихва от 2,01% и в евро при 1,83%. Това показва лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ). За сравнение - през втория месец на 2014 г. като възнаграждение за отложеното ни потребление сме могли да получим лихва от 3,66% за влоговете в левове и 3,36% за тези в единната европейска валута.

Лихвените проценти по фирмените спестявания пък са още по-ниски. През февруари лихвата, която получават предприятията за това, че държат паричните си средства в банките, слезе под 1%, като за депозитите в левове тя е 0,98 на сто. По евровите се смъква до 0,97%. Година по-рано левовите спестявания на компаниите са били олихвявани при средна лихва от 2,17%, а евровите – при 2,05%.

И едно интересно сравнение. През февруари 2015 г. среднопретегленият лихвен процент по новите срочни депозити на домакинствата и фирмите в левове е 1,5%. За сравнение в края на 2014 г. средната ставка е била 2,1% при 3,1% в края на 2013 г. С други думи само в първите два месеца на новата година понижението е с 0,6 процентни пункта при 1 процентен пункта за цялата минала година. Ето защо очакванията за още по-ниски лихвени проценти по депозитите през цялата 2015 г. са оправдани.

В своя тримесечен „Икономически преглед“ БНБ очаква плавно понижение на ставките по срочните депозити през първото полугодие на 2015 г. Според банковите анализатори тази динамика ще се обуславя от запазващата се висока ликвидност на банковата система, за която допринася и преразпределението на депозитната база от гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ) към останалата част от банките.

На това мнение е икономическият екип на УниКредит Булбанк. Според експертите една от причините за тенденцията за спад на лихвите по депозитите е изключително ликвидната система. Те смятат, че това ще премахне част от стимулите за спестяване, което на свой ред би трябвало - макар и във все още скромни пропорции - да подкрепи инвестициите на бизнеса и потребителските разходи на домакинствата.

Според БНБ фактор с потенциално ограничаващо влияние за прираста на депозитите на домакинствата ще бъде именно продължаващото понижение на лихвените проценти по спестяванията. Статистиката обаче показва, че от началото на 2015 г. спестяванията на домакинствата в банките растат с 950 млн. лв.

Централната банка отчита и промяна в структурата и валутата на депозитите през миналата година, преминала под знака на случилото се с КТБ и последвалото изплащане на гарантираните депозити.
 
„Домакинствата продължиха да влагат спестяванията си най-вече в овърнайт депозити и депозити, договорени за ползване след предизвестие, като свиваха срочните си депозити – тенденция, обусловена от разликата в данъчното третиране на тези депозити“, посочват от централната банка.

От гледна точка на валутната структура понижение на лихвите през 2014 г. БНБ наблюдава при депозитите във всички валути, като най-голям е спадът на лихвените проценти при депозитите в долари, следвани от тези в евро.

Любопитен акцент в тримесечния анализ на БНБ е фактът, че в края на 2014 г. се увеличава броят на банките, предлагащи лихвени проценти в най-ниските диапазони – до 1% и от 1% до 2%. Съответно – намалява и броят на банките, предлагащи лихви в интервала от 3% до 4% и над 4%.

Сравни­телно ниското търсене на кредитен ресурс от частния сектор, както и политиката на Европейската централна банка по поддържане на ниски лихви в еврозоната и предоставяне на ликвидност чрез нестандарт­ни мерки също ще оказват въздействие върху лихвените равнища у нас.

Търсенето на депозити се обуславя най-вече от макроикономическата среда, която спестителите определят като несигурна, и доходите на икономическите агенти. Лихвените равнища и доходността на банката пък са най-важният и с нарастващо значение фактор, определящ политиката на търговските банки по привличане на депозити. Това издават резултатите от тримесечната анкета „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерството на финансите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
не е зле тука така да се спомене и какви са лихвите по кредитите...за да се види разликата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
не е зле тука така да се спомене и какви са лихвите по кредитите...за да се види разликата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 9 години
Няма да е зле малко да помислят за лихвите по кредитите.....или който се е излъгал.....излъгал се е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
korker
преди 9 години
Чак рекордно ниски ..По-скоро все повече започваме да си припомняме комунизъма у нас, и тогава лихвата в ДСК беше колкото е сега лихвата на банката на ДСК, разлика няма особена. И тогава хората слагаха пари в ДСК-то, сега пак слагат в банката на ДСК-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Mammita
преди 9 години
Наистина рекордно ниски нива на лихвите по депозитите! Но едва ли това ще се отрази благоприятно на потреблението. Мисля, че българинът ще продължи да спестява, вместо да харчи или инвестира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 9 години
Как се чувствате, катеричоци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още