IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори сме в ЕС по "обезкуражени" безработни през 2010 г.

Над 8% от българите в трудоспособна възраст тогава изобщо не са си търсели работа, показват данни на Евростат

18:33 | 09.01.12 г. 1
Втори сме в ЕС по "обезкуражени" безработни през 2010 г.

България е втора в Европейския съюз (ЕС) по дял на безработните граждани в трудоспособна възраст, които изобщо не си търсят работа. Делът им от работната сила към края на 2010 г. е бил 8,3%, показват данни на Евростат. Изпреварва ни само Италия с дял от 11,1%. Най-нисък е делът им в Белгия – 0,7%.

Към края на 2010 г. 8 млн. са били гражданите на ЕС в трудоспособна възраст, които не са си търсели работа. Други  8,5 млн. души в ЕС са се трудили на непълно работно време. Желаещите да работят, но в някакъв бъдещ момент, са били 2,4 млн. души.

Най-висок е делът на работещите на непълно работно време в Германия (5,4%) и Великобритания (5,4%), следвани от Латвия (5,1%) и Ирландия (5,1%), а най-нисък – в Чехия, Белгия и България (под процент във всяка от страните).

Данните показват, че повече от две трети от заетите в ЕС на непълно работно време са жени. В числено изражение жените, заети на непълно работно време са 5,8 млн., докато мъжете – само 2,7 млн. души. Също повече жени си търсят работа в бъдещ период от време. Жените преобладават и сред трайно безработните, които изобщо не си търсят работа.

Най-много от трудещите се на непълно работно време в ЕС са в трудоспособна възраст (25-54 г.) - над 6 млн. души. Заетите на непълен ден младежи до 24 г. са 1,5 млн., а тези във възрастовата група 55-74 г. са 900 хил. души, показва статистиката.

Над 20% от заетите на непълен работен ден са с висше образование, повечето от тях са чужденци.

Свободни работни места в България и ЕС

В друг доклад на Евростат се посочва, че свободните работни места в България през третото тримесечие на 2011 г. са намалели с 0,1 процентни пункта до 0,7% спрямо аналогичния тримесечен период на предходната година.

За сравнение през второто тримесечие свободните работни места у нас са се увеличили с 0,1 пункта на годишна база до 0,8%, припомня евростатистиката.

Свободните работни места в целия Европейски съюз са се увеличили с 0,2 пункта до средните 1,5%, показват още данните. Същото е и годишното увеличение на свободните работни места в държавите от еврозоната, които в края на ноември са били 1,6%.

Над средното за ЕС и еврозоната ниво са били свободните работни места в Малта (2,9%), Норвегия (2,7%) и Германия (2,5%).

На тримесечна база обаче броят на свободните работни места в ЕС е останал стабилен, докато в държавите от еврозоната е регистрирано минимално намаление от 0,1 пункта.

Кипър е страната от ЕС и еврозоната с най-значителен спад на свободните работни места в края на третото тримесечие на миналата година – 0,8 пункта. В Австрия е регистрирано намаление от 0,2, а в Испания и Португалия – по 0,1 пункта, колкото и у нас.

Най-голям годишен ръст на свободните работни места през третото тримесечие на миналата година е отчетен в Германия, Естония и Словения (с по 0,4 пункта). Следват ги Франция, Литва и Хърватия с по 0,3 пункта, а в Чехия, Ирландия, Латвия, Люксембург, Унгария, Холандия, Румъния, Финландия, Швеция, Норвегия и Швейцария е отчетено минимално покачване на броя свободни работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Българите? Хайде да не уточняваме етноси !!!Друг въпрос, че такъв куриоз - от една страна професионални безработни, а от друга - трайно незаети работни места и пустеещи огромни площи плодородни земи, е възможен единствено в недоразумението, наричано "социална държава" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още