IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия емитира облигации за 4,9 млрд. евро при повишена доходност

Условията за финансиране в периферията на еврозоната се влошават, коментира анализатор

15:43 | 12.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Италия емитира облигации за 4,9 млрд. евро при повишена доходност

Разходите за финансиране на италианския държавен дълг нараснаха, отразявайки последните опасения на инвеститорите за способността на страната да намали нивото му, съобщи ВВС.

За 3-годишни държавни облигации Италия получи 2,89 млрд. евро, но спрямо предходния аукцион на книжа с аналогичен срок на погасяване, проведен през миналия месец, доходността скочи до 3,89% годишно от 2,76%. От облигации от предходни емисии бяха набрани около 2 млрд. евро.

Доходността по италианските държавни облигации на вторичния пазар нарасна леко след днешния аукцион, но остава под нивото на затваряне от вчерашната сесия.

През последните няколко месеца доходността по италианските държавни облигации се понижаваше, но пазарите отново възвръщат чувствителността си спрямо способността на Италия и Испания да постигнат заложените цели за ниво на бюджетния дефицит.

„Средата на финансиране за периферията на еврозоната се влошава“, заяви Михаел Лайщер от DZ Bank. „Като цяло смятаме, че е налице нагласа за допълнително повишаване на доходността, макар да продължаваме да предпочитаме италианските дългови книжа пред испанските“, добави той.

Опасенията на пазара на европейски дълг се върнаха тази седмица, като фондовите пазари регистрираха рязък спад във вторник.

Правителствата в Испания и Италия, които поеха властта в края на миналата година, обявиха сериозно орязване на бюджетните разходи, но инвеститорите изпитват съмнения, че заложените цели ще бъдат постигнати, и търсят допълнителна премия за риска да кредитират Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Италия е в стопанска криза, поради нейно финансово поведение, което е НЕПРИГОДНО за евро.Ако се ползва подобрено държавно финансово управление, което е ГОДНО за евро Италия ще са без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още