IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти подаде оставка след приемането на бюджета за 2013 г.

На пресконференция в неделя, на която ще отчете работата на своето правителство, италианският премиер може да обяви и бъдещите си планове

21:35 | 21.12.12 г.
Монти подаде оставка след приемането на бюджета за 2013 г.

Италианският премиер Марио Монти, който оглавява от една година експертно правителство след падането на кабинета на Силвио Берлускони, подаде оставка, предадоха водещите световни агенции, като се позоваха на съобщение от канцеларията на президента Джорджо Наполитано.

Монти изпълни обещанието си, дадено по-рано този месец, че ще се оттегли от поста си, след като двете камари на италианския парламент приемат бюджета за идната година. Италианският Сенат прие проектобюджета вчера и, а Камарата на депутатите - по-рано днес.

Малко по-късно Монти съобщи по време на последното заседание на министерския съвет, че "има намерение да отиде при президента Джорджо Наполитано и лично да му връчи оставката си".

До този развой се стигна, след като наскоро премиерът загуби подкрепата в парламента на партията на Берлускони Народ на свободата.

Италианският вестник Corriere della sera припомня, че в неделя, 23 декември, в 11 ч. италианско време Монти ще даде пресконференция за свършеното от правителството му за едната година на власт. Тогава той може да обяви и какви са бъдещите му политически планове.

В последно време се спекулира, че Монти може да се кандидатира за следващите парламентарни избори. Силвио Берлускони дори заяви, че ако Монти оглави сдружение на умерените сили, то той ще се оттегли от предизборната надпревара в негова полза.

Очаква се Наполитано да разпусне парламента в следващите няколко дни.

Парламентарните избори ще бъдат насрочени за февруари 2013 г., като за най-вероятна дата се спряга 24 февруари, посочва Ройтерс.

Наполитано ще започне и консултации с политически лидери в събота, за да реши какви ще бъдат следващите стъпки за разрешаване на политическата криза в Италия. Засега той е помолил Монти да продължи да изпълнява текущите задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още