IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанци повеждат съдебна битка с Bankia

Дребни инвеститори в банката търсят справедливост от съда заради изгубените им спестявания

13:40 | 31.12.12 г. 2
Испанци повеждат съдебна битка с Bankia

Испанци, инвестирали в закъсалата банка Bankia, вероятно ще заведат съдебен иск срещу финансовата институция, вместо да чакат отговор на официалното запитване до ръководството за евентуални обезщетения, предаде Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че преди кризата много испански банки предлагаха на техните клиенти да инвестират в привилегировани акции на финансовите институции с цел по-висока доходност. Така много от банките си осигуриха свежи капитали, но заради срива на банковия сектор в Испания вложителите изгубиха спестяванията си.

В спасителния пакет за испанския банков сектор, който беше подготвен от международните партньори на Мадрид, обаче не се предвижда частните инвеститори да бъдат обезщетявани за загубите им. Някои от тях се опитват да решат проблема извън съда, но други заведоха искове срещу ръководствата на някои банки.

Конкретно в иска срещу Bankia се очаква да се включат около350 хил. нейни клиенти, които са закупили акции след агресивната маркетингова кампания, благодарение на която през 2011 г. успешно беше увеличен капиталът на банката с емисия нови акции.

Заради кризата в банковия сектор в Испания обаче цената на тези акции затъна и продължава да пада, след като миналата седмица стана ясно, че банката е засегната много по-сериозно, отколкото се очакваше, от проблемните кредити.

“Да отидем в съда и да видим дали съдебната система може да раздаде справедливост е единственото, което ни остана”, коментира Марикармен Оливарес, чиито родители са изгубили около 600 хил. евро от инвестиции в привилегировани акции на Bankia.

Оливарес допълва, че е наясно, че семейството й няма да види парите си отново, а ще получи акции без стойност. От банката обаче отказват да уточнят размера на загубите и тя не е наясно точно колко са щетите за нейните родители. Освен това Оливарес твърди, че служителите на банката изобщо не са разяснили рисковете от тази инвестиция на възрастните й родители, а са я представяли като част от високодоходна спестовна сметка.

Засега нито една от основните политически партии не е склонна да поиска пълно разследване на “смъртта” на Bankia. “Разследвания се правят, когато една партия иска да надделее над друга. В момента политиците няма какво да спечелят от това”, коментира пред информационната агенция Карлос Родригес от консултантската компания Analistas Socio Politicos.

Според говорител на Bankia предстои да се вземе решение точно какви загуби ще претърпи всеки един инвеститор в привилегировани акции на банката.

В момента правителството в Мадрид работи по изграждането на специален арбитражен механизъм, по който да се водят преговорите за компенсации на дребните инвеститори в закъсалите испански банки. Клиентите обаче търсят отговор на въпроса какво точно се е случило с парите им и едва ли някога ще спрат да се чувстват ограбени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още