IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berenberg Bank: Кризата в еврозоната може да приключи до края на годината

Банката очаква това да стане със стабилизирането на външните баланси, фискалния прогрес и завръщането към растеж в периферията на региона

14:24 | 12.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основният политически риск за еврозоната, според Berenberg Bank, идва от <span style="font-size: 12px;">популистката партия &bdquo;5 звезди&ldquo;</span><span style="font-size: 12px;">&nbsp;на</span><span style="font-size: 12px;"> Бепе Грило. </span><em style="font-size: 12px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Основният политически риск за еврозоната, според Berenberg Bank, идва от популистката партия „5 звезди“ на Бепе Грило. Снимка: Ройтерс

Политическите рискове за еврозоната и еврото са все по-малко и ако всичко върви „в правилната посока“, кризата в еврозоната може да приключи до края на година, коментира Холгар Шмидинг, главен икономист на Berenberg Bank, цитиран от CNBC.

“Рискът от разпадане на еврозоната вече е много малък. Преди година в навечерието на гръцките избори този риск беше значително по-осезаем. Сега в общи линии кризата в еврозоната изглежда под контрол, освен ако Италия не ни изненада с нещо глупаво“, казва Шмидинг.

„Освен в Италия, където все още не знаем какво правителство ще наследи кабинета на Монти, политическите рискове в еврозоната са значително по-ниски“, коментира той.

В писмо до клиенти Berenberg Bank изтъква, че еврозоната продължава да следва курса към една „много по-балансирана и потенциално динамична икономика“.

„Фискалната позиция на еврозоната като цяло е доста по-стабилна от тази на САЩ, Великобритания или Япония“, изтъкват Шмидинг и Кристиан Шулц, автори на документа.

„Стабилизирането на външните баланси, фискалният прогрес и завръщането към икономически растеж, което според нас ще се случи във всички страни от периферията на еврозоната до края на 2013 г., вероятно ще отбележат края на кризата. За да се сбъдне тази прогноза обаче, правителствата трябва да продължат досегашната си политика“.

Всичките четири страни от еврозоната, които получиха външно финансиране – Гърция, Ирландия, Португалия и Испания – полагат усилия за фискална консолидация, се посочва в писмото.

“В края на 2012 г. общият дефицит по текущата сметка на петте основни страни от периферията на еврозоната – Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания – се е свил до 0,6% от брутния им вътрешен продукт (БВП) от близо 7% през 2008 г.

„Ако настоящата тенденция продължи, периферията на еврозоната като група ще балансира текущата си сметка до средата на 2013 г. След това петте страни като цяло вече няма да се нуждаят от привнесен капитал“, се изтъква в писмото на Berenberg Bank.

Шмидинг коментира, че патовата ситуация след изборите в Италия не е по-различна от тези, които сме наблюдавали в Германия и САЩ. Въпреки това той признава, че в Италия се крие основният политически риск за еврозоната.

“За момента политическата ситуация в Италия, колкото и странна да е тя, не е по-различна от тази в САЩ и Германия“, коментира той. „Това е така защото фискалната позиция на Италия е сравнително стабилна“.

Шмидинг изтъква, че „tail-рискът“ се крие в опасността „анти-всичко партия“, като тази на Бепе Грило, да поеме управлението на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още