IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети ден на поевтиняване на италианските и испанските облигации

Дори понижената на аукцион доходност по 3-годишните италиански държавни облигации не успява да убеди търгуващите на вторичния пазар, че инвестицията е сигурна

16:38 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Трети ден на поевтиняване на италианските и испанските облигации

Италианските и испанските държавни облигации поевтиняха за трети пореден ден на фона на опасенията, че политиците от държавите-членки на еврозоната ще имат проблеми с контрола върху дълговото бреме, след като отхвърлиха плановете за строги икономии, за да се концентрират върху стимулирането на икономическия ръст, съобщи Bloomberg.

Министрите на финансите и управителите на централните банки на държави-членки на еврозоната дадоха знаци на срещата на 7-те най-развити в индустриално отношение държави, проведена през уикенда във Великобритания, че се подготвят за свиване на мерките на строги икономии, склонни са да увеличат монетарната помощ и търсят начини за размразяване на банковото кредитиране.

“Пазарът премисля прекалено оптимистичното си виждане“, което сви доходността по италианските и испанските държавни облигации, заяви анализатор в DZ Bank AG във Франкфурт. „Облигационните пазари са нервни преди публикуването на данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната. Политиците продължават да се мъчат с предложенията за още реформи за европейската икономика като цяло“, добави той, визирайки предстоящото обявяване на първоначалните данни за БВП на еврозоната през периода януари-март.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват БВП на еврозоната да се свие с 0,1% през първото тримесечие след спад от 0,6% през предходните 3 месеца, като това би било 6-то поредно тримесечие на отрицателен растеж.

Доходността по 10-годишните италиански държавни облигации нарасна с 6 базисни пункта до 3,95%, а в един момент докосна 3,97% - най-високото ниво от 2 седмици. При двугодишните облигации доходността нарасна със 7 базисни пункта до 1,35% и само 10-годишните облигации с купон от 4,6% поевтиняха с 0,475 базисни пункта.

Италианската информационна агенция ANSA съобщи, че бившият член на управителния съвет на Европейската централна банка е заявил, че Италия би трябвало да потърси помощ, за да подкрепи своите банки.

Днес правителството на страната набра 8 млрд. евро от 3 емисии средносрочни и дългосрочни държавни облигации. Срещу 3-годишни облигации бяха получени 3,5 млрд. евро при средна доходност от 1,92% годишно, докато на аукциона на книжа с аналогичен матуритет, проведен на 11 април, тя бе 2,29%. Презаписването обаче намаля до 1,34 пъти от 1,4 пъти преди месец. От облигации със срок на погасяване през 2026 г. бяха набрани 1,5 млрд. евро при средна доходност от 4,07% годишно, а от 5-годишни облигации с плаваща доходност  - 3 млрд. евро при средна доходност от 2,44%.

Германските държавни облигации повишиха стойността си, като доходността по еталонните 10-годишни облигации намаля с 1 процентен пункт, или 0,65%, до 1,37% годишно. На 10 май тя бе достигнала двуседмичен връх от 1,39%.

Допълнителната доходност, или разликата, която инвеститорите искат, за да притежават 10-годишни италиански държавни облигации вместо германски с аналогичен матуритет, се разшири с 9 базисни пункта до 261 базисни пункта, след като на 10 май се бе свила до най-ниското си ниво от над 3 месеца – 250 базисни пункта.

Лихвата по 10-годишните испански облигации нарасна с 6 базисни пункта до 4,26%.

Днес в еврозоната най-много се колебаят финландските държавни облигации, сочат показателите за 10-годишния дълг, за спреда между 2-годишните и 10-годишните облигации и за застраховките за защита срещу фалит.

Днес членовете на Съвета на министрите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) се събират в Брюксел, за да обсъдят състоянието на икономиката и да одобрят отпускането на поредни траншове от спасителни пакети за държави, получаващи помощ от международните кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още