IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До неделя Португалия трябва да реши дали ще иска втора спасителна помощ

Управляващи и опозиция трябва да постигнат споразумение за съкращаване на разходите с 4,7 млрд. евро

15:37 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До неделя Португалия трябва да реши дали ще иска втора спасителна помощ

Португалското правителство оцеля при вота на недоверие в четвъртък. Това обаче далеч не означава, че всичко е по старому. Правителството си постави за цел до неделя (21 юли) да бъде постигнато споразумение относно мерките за строги икономии и съкращаване на държавните разходи, предава CNBC.

Вотът на недоверие беше внесен от малката Зелена партия. Той беше неуспешен, но предизвика нови драми на политическата сцена. Двама от министрите, които преди две седмици се противопоставиха на мерките за строги икономии, подадоха оставки.

Социалистическата партия, която подкрепи вота на недоверие, сега трябва да участва в разговорите с двете управляващи партии за постигане на споразумение относно съкращаване на разходите с 4,7 млрд. евро и предприемането на нови мерки за строги икономии, с които страната да избегне поне до средата на 2014 г. получаването на втори спасителен пакет.

Анализаторите не са убедени, че разговорите ще се увенчаят с успех. Много вероятно е Португалия да потърси втора спасителна помощ. Според тях няма начин до неделя да бъдат взети решения, които да удовлетворят както правителството, така и опозицията, и тройката кредитори. Целта на опозицията са предсрочните избори и най-вероятно ще провали разговорите.

Португалия или се нуждае от повече пари, или от повече време. Колкото повече време тече обаче, толкова по-бързо ще расте и доходността по държавните ценни книжа на страната. Днес доходността по 10-годишните облигации е 7,06. След вота в четвъртък тя спадна от 7,27% на 7,03%.

Инвеститорите се надяваха, че Португалия ще приключи успешно спасителната програма за 78 млрд. евро. До този момент те я възприемаха като единствената страна, която изпълни изискванията на програмата и проведе успешни реформи и съкрати значително държавните разходи.

Целта на Португалия пък е до края на следващата година да се завърне на пазара на облигации, надявайки се дотогава да покрие всички изисквания на спасителната програма. По-вероятно е обаче Португалия да потърси втора спасителна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още