IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на Португалия е в ръцете на президента

Управляващите и опозицията прекъснаха преговорите по пакта за национално спасение, Каваку Силва ще реши дали да има предсрочни избори

09:40 | 20.07.13 г.
<p>
	Анибал Каваку Силва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анибал Каваку Силва. Снимка: Ройтерс

Социалистите настояват правителството да се откаже от новите мерки за икономии на стойност 4,7 млрд. евро. “Много от вас сигурно се питат – и сега какво? Зависи от президента да вземе решение”, допълни той.

Анализатори твърдят, че ситуацията е много несигурна, но президентът може да се избегне ескалация на напрежението и да запази управляващата коалиция, вместо да разпусне парламента и да свика предсрочни избори.

“Много е трудно да повярвам, че президентът ще предпочете да се организират предсрочни избори сега, след като до миналата седмица повтаряше колко опасно е това”, коментира Марина Лобо, политолог в Университета в Лисабон.

“На масата на преговорите може да се сложи състава на правителството, президентът също може да посочи правителство”, допълва тя.

Доходността по 10-годишните облигации на Португалия намаля през последните няколко дни, за да се установи на 6,86% в петък заради оптимизма, че политическите сили ще постигнат споразумение. През миналата седмица лихвите по облигациите на страната достигнаха опасните 8%, припомня информационната агенция.

Бизнесът в страната настоява за политически компромис, тъй като не вижда предсрочните избори като добро решение за излизане от кризата. “Не е безопасно да се мисли, че от това ще излезе по-стабилна парламентарна структура”, коментира Антонио Шарайва, ръководител на португалската Конфедерация на промишлените предприятия.

Същевременно резултатите от социологическо проучване показват, че мнозинството португалци предпочитат президентът Каваку Силва да остави премиерът Педро Пасош Коельо на поста му. Само 25% от анкетираните подкрепят предсрочните избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още