IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на Португалия е в ръцете на президента

Управляващите и опозицията прекъснаха преговорите по пакта за национално спасение, Каваку Силва ще реши дали да има предсрочни избори

09:40 | 20.07.13 г.
<p>
	Анибал Каваку Силва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анибал Каваку Силва. Снимка: Ройтерс

Основните политически партии в Португалия прекъснаха преговорите по пакта за национално спасение, с който да се гарантира изпълнението на спасителния план на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс.

Сега президентът на страната Анибал Каваку Силва ще трябва да реши как да се процедира, отбелязва информационната агенция.

Политическата криза в страната вече принуди Лисабон да поиска отлагане на осмия преглед на финансите от инспекторите на кредиторите, който трябваше да започне в понеделник и да продължи до края на август – началото на септември.

Антонио Жозе Сегуро, лидерът на основната опозиция на правителството – социалистите, заяви, че управляващата коалиция отхвърля повечето от предложенията на партията му. Социалистите настояват условията по спасителния план да бъдат предоговорени, тъй като програмата на “тройката” кредитори, която предвижда и тежки мерки за икономии, доведе до задълбочаване на рецесията в Португалия.

Кризата в страната започна като вътрешен политически разрив в управляващата коалиция и се разрасна до дебат за спасителния план. Това обаче заплашва излизането на Португалия от спасителния режим и връщането й на пазарите в средата на 2014 г.

Правителството твърди, че изоставянето на строгите икономии ще подкопае доверието на кредиторите и инвеститорите в Лисабон. Опозицията настоява спасителният кредит да бъде преразгледан, припомня агенцията.

“Има две различни визии за излизане от кризата. Това вече е ясно - няма никакъв смисъл да продължаваме да преговаряме”, коментира Сегуро пред репортери след срещата му с президента Анибал Каваку Силва.

Последна актуализация: 05:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още