IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поднови вноса на газ през Полша

В събота и неделя са внесени общо около 2,7 млн. кубически метра, а заявката за днес е била за 3,2 млн. кубически метра

21:19 | 28.10.13 г.
Украйна поднови вноса на газ през Полша

Украйна поднови вноса на газ през територията на Полша, спрян в началото на октомври заради високата цена на горивото, съобщи украинската информационна агенция УНИАН, като се позова на данни на полската компания Gaz-System, управляваща газотранспортната система на страната.

„В събота и неделя Нафтогаз Украины според договора с германската компания RWE Supply&Trading внесе съответно около 1,4 млн. и 1,3 млн. кубически метра газ, а заявката за днес бе 3,2 млн. кубически метра“, се посочва в съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Украйна, която в продължение на няколко години се опитва безуспешно да се споразумее с Русия за понижаване на цената на природния газ, реши да купува газ през Европа.

През май 2012 г. Нафтогаз Украины и RWE сключиха рамково споразумение за покупко-продажбата на газ. Доставките по него започнаха през ноември 2012 г. и се осъществяваха през Полша.

През март тази година получи първите обеми природен газ и през Унгария и разчита да започне да получава газ по реверсивни връзки с Румъния и Словакия, макар че преговорите се затягат.

Наскоро бе съобщено, че Киев се е споразумял с Унгария и Хърватия за доставки по Адриатическия газов коридор, след като Хърватия изгради терминал за втечнен природен газ на остров Крък в Адриатическо море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още